​Tijekom velikih vrućina ne pretjerujte s klimom,

0
402

Ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati rizik od aritmije i infarkta. Rizik je naravno znatno veći kod srčanih bolesnika, ali prisutan je i u populaciji zdravih osoba.

S obzirom na iznimno visoke temperature, ali i činjenicu da će takvih dana tijekom ljetnih mjeseci biti još mnogo, doktorica Ivana Portolan Pajić iz Zaklade “Hrvatska kuća srca” izdvojila je nekoliko korisnih savjeta, piše Ordinacija.hr.

Tijekom velikih vrućina ne pretjerujte s klimom, postoji rizik od aritmije i infarkta​Tijekom velikih vrućina ne pretjerujte s klimom, postoji rizik od aritmije i infarkta

1. Hidratacija i prehrana

S obzirom na činjenicu da ljeti zbog znojenja gubimo više tekućine, ali i minerala i elektrolita, iste je potrebno nadoknaditi kroz pojačan unos vode u organizam te konzumacijom voća i povrća. Jedan od simptoma nedostatka vode u organizmu je i ubrzano kucanje srca.

Stoga kako bi izbjegli šokove za srce, ali i cjelokupni organizam, konzumirajte dnevno barem 2 l tekućine. Izbjegavajte alkohol i gazirana pića, kao i ona s puno kofeina. Jedite raznoliko sezonsko voće i povrće, a smanjite unos hrane bogate masnoćama, kao i jako začinjena jela.

2. Umjereno s klimom

Velike razlike u temperaturi nikako nisu dobre za srce. Ljudi često pretjeruju te u zatvorenim prostorima temperaturu snižavaju i do 15 stupnjeva ispod vanjske temperature. Prevelike oscilacije u temperaturi u kratkom roku se nikako ne preporučaju.

Naime, zbog naglog hlađenja dolazi do sužavanja arterija, što može uzrokovati infarkt ili aritmiju. Primjerice, kad netko skoči u more čija je temperatura niža za 15-tak stupnjeva od one vanjske, u slučaju da ima određenu srčanu manu ili bolest kao što je aterosklerotsko suženje arterija, a pri tome uopće nije svjestan svoje bolesti, jer u normalnim uvjetima ne osjeća nikakve tegobe, može doživjeti kobne posljedice poput infarkta.

Liječnici preporučaju podešavanje klime na 5 do 7 stupnjeva niže od temperature na otvorenome te polagan ulazak u more kad je voda znatno hladnija od vanjske temperature.

3. Umjereno s vježbanjem

Vježbanje je naravno zdravo i poželjno, no ne i na 30 i više stupnjeva. Za vrijeme velikih vrućina preporuča se vježbanje u jutarnjim ili večernjim satima, kad je vrijeme ugodnije za boravak na otvorenom.

Također, kod visoke vlažnosti u zraku, znoj teže isparava kroz kožu pa se veće količine krvi deponiraju u koži kako bi se ohladila, što znači da manja količina krvi kola kroz mišiće i povećava otkucaje srca.