10 NAJMOĆNIJIH DAMA HRVATSKE:

0
309

Žene koje su se pored muških kolega uspjele domoći politike, za sobom vuku i zavidan popis imovine.

Iako u Saboru i Vladi, ne sjedi dovoljan broj žena, one koje su se politike domogle kada je o imovini riječ ne zaostaju previše za svojim muškim kolegama. Niz je hrvatskih političarki koje su svojim radom zavrijedile život na visokoj nozi, a lista onih najimućnijih uistinu je raskošna. Predvodi je donedavna predsjednica HNS-a Vesna Pusić.

1.Imovina Vesne Pusić
Ona u vlasništvu ima kuću za odmor u Istri površine 60 kvadrata. Naslijedila je i četvrtinu kuće u Zagrebu od 200 kvadrata. U karticu je prijavila i 22 dionice Ine nominalne vrijednosti 1690 kuna, kupljene kreditom. Posebno zanimljiva jest imovina njezina supruga koji posjeduje kuću u Istri od 150 kvadrata, stan od 66 kvadrata u Litvi, automobil BMW X5 vrijedan 150 tisuća kuna i pokretnine vrijedne 200 tisuća kuna te je vlasnik tvrtke Ascendant.

Usprkos činjenici da se nikada ne viđa na listama popularnih političara te unatoč tome što njezina stranka ne ulazi u krug iole značajnih Pusić je cijelo jedno desetljeće u vrhu nacionalne politike, a članovi HNS-a napunili su direktorske pozicije u državnim tvrtkama. Prije 20-ak godina bivša šefica diplomacije kupila je kuću u malom istarskom mjestu Sovinjaku, a skromnu kućicu s godinama je preuredila do toga stadija da danas vrijedi oko pola milijuna kuna. Njezin suprug vlasnik je tvrtke Acendant.

U kartici je navedeno kako je Jurgis Oniunas 25-postotni vlasnik spomenute tvrtke, čiji je inače i direktor. No,zanimljivo je spomenuti da je do srpnja 2007. godine bio jedini vlasnik te savjetodavne tvrtke koja godina ima unosne poslove, kakve li slučajnosti, s državom. Tvrtka je smještena u poslovnoj zgradi Hrvatskoga novinarskog društva, a kada je riječ o prihodima zavidjeti bi mu mogli mnogi hrvatski poduzetnici. A mnogi hrvatski građani, pozavidjeti bi mu mogli i zbog plaće na godišnjoj razini, a ona iznosi 150 tisuća kuna bruto.

Suprug ima i bonuse koji su primjera radi u 2011. godini iznosili 906.891 kuna. Svakako su intrigantni podaci koji se mogu pronaći na internetskim stranicama Ascendant Capital Advisorsa, tvrtke za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi. Tamo su istaknuti regionalni uredi smješteni u metropolama susjednih država, a riječ je o Ljubljani, Beogradu i Sarajevu. Ujedno, njen suprug suvlasnik je istih. Da Vesnu Pusić ne povezuju bez razloga s Britanijom otkrivaju sljedeći podaci. Naime, beogradski Ascendant djeluje od 15. lipnja 2010. godine. Smješten je u Novom Beogradu te je u vlasništvu zagrebačkog Ascendanta. Direktor tvrtke je Britanac Alexander Fergus William Paine.

I u glavnom gradu BIH posluje Ascendant Capital Advisors čiji je osnivač hrvatski Ascendant. Direktor iste je Kemal Sikirić partner supružnika Pusić. U Ljubljani je direktor isti kao u Beogradu, a spominju se i četiri suvlasnika. Riječ je o Jurgisu Vytautasu Oniunasu, suprugu Vesne Pusić, a spominju se i Sikirić, Paine te Slaven Kordić. Neki poslovi, ali i neke tvrtke supruga Pusić su propali, ali to ga očito nije spriječilo u nizanju bogatstva. Stoga, sve i da njezin HNS propadne,Pusić razloga za brigu nema. Jer egzistencija joj je i više nego osigurana.

2.Dubravka Šuica
Europarlamentarka i jedna od najistaknutijih HDZ-ovki Dubravka Šuica slovi kao vrlo ambiciozna dama. A jedna od ambicija, koja joj se nije realizirala jest preuzimanje ministarstva vanjskih poslova. Plivajući političkim vodama te vladajući Dubrovnikom Šuica je itekako dobro obogatila svoju imovinsku karticu u kojoj se krije mnogo vrijednih nekretnina.

Osim davno spominjane vile u elitnom dijelu Dubrovnika u čije se rušenje svojedobno uplela ministrica Dropulić koja je od toga naglo odustala, riječ je o još podosta nekretnina. Prije svega radi se o manjoj parceli od 280 metara četvornih na kojoj su supružnici Šuica mogli izgraditi 40 posto, umjesto izgrađenih 80 posto površine, i to objekt do najviše 125 m2. Šuice su izgradili jedinstveni objekt koji se sastoji od podruma, prizemlja, kata i potkrovlja ukupne bruto razvijene površine od 506,20 m2, dok neto površina obuhvaća 327,99 m2. Usto, vrijednosti građevine pridodaje se i ulica popločana kamenom u duljini ne manjoj od tristo metara – sve o trošku Grada, dok je gradonačelnica bila na njegovu čelu. I kuća na obližnjoj Viktoriji počesto se spominjala kao njezina, mada službeno pripada njenom bratu Nikši vlasniku punionice vode Viva.

Među ostalim znanim nekretninama u vlasništvu obitelji Šuica, ne računajući naslijeđenu imovinu na Pelješcu u koju je također znatno uloženo, nalaze se: kuća u Cavtatu započeta i ugrubo dovršena koncem 80-ih, a poslije pretvorena u raskošne prostore za rentu skupocjenoj klijenteli, vikend-dvorac na Blidinju u BiH, dva stana u Zagrebu na elitnim lokacijama, stan u Lapadskim dvorima.
Navedenom treba dodati još 2007. kupljenu 13-metarsku motornu jahtu “Atlantik” 40 vrijednu 2,5 mil. kuna, kupljenu na ime Šuičina supruga Stijepa. Obitelj ove europarlamentarke imala je i vlasništvo nad 27 dionica hotela Belvedere te 69 dionica Atlantske plovidbe, ali i 63 dionice HT-a. Tu su i tri automobila, jet-ski za snijeg i vodu te ušteđevina.

3.Josipa Rimac
Bivša gradonačelnica Knina i HDZ-ova saborska zastupnica Josipa Rimac, žena je s velikim ambicijama. Josipa Rimac nalazi se među onima kojima je politika donijela vrijedne nekretnine i pokretnine, ali i ušteđevinu. Rimac i njezin suprug tako posjeduju dva automobila, NISSAN QUASHQAI iz 2009. u vrijednosti od 100 000 kuna te LANCIA DELTU iz 2008. godine u vrijednosti od 80 000 kuna. Osim dva automobila, Rimac je navela i dvije nekretnine: stan i kuću s okućnicom u Kninu.

Kuća je površine 406 metara kvadratnih, a njezina vrijednost iznosi 994 110 kuna, dok se stan u Kninu od nešto više od 50 metara kvadratnih, procjenjuje na vrijednost od 350 000 kuna. Kuća je stečena darovnim ugovorom, a stan nasljedstvom. Upravo oko inog stana, Rimčeva se našla pod povećalom DORH-a. U osobnom vlasništvu Rimac je navela i jednu dionicu HT Hrvatskog telekoma čija nominalna vrijednost pojedinačne dionice iznosi 100 kuna. Bračni par Rimac posjeduje i ušteđevinu u iznosu od 100 000 kuna, a navedeno je kako imaju i kredit u iznosu od 30 000 eura.Mjesečna plaća Josipe Rimac iznosi 14173, 39 kuna neto, dok njezin suprug koji je zaposlen u INA d.o.o. prima mjesečno 135630, 36 kuna neto.

4.Kolinda Grabar Kitarović
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na početku svojega mandata javnosti je predočila svoju imovinsku karticu. U njoj stoji da posjeduje stan od 105 metara četvornih u Zagrebu u vrijednosti od oko 200.000 eura, za koji otplaćuju kredit podignut u Privrednoj banci Zagreb 2008., automobil Honda Civic iz 1998, u vrijednosti od oko 3.500 kuna , automobil Chrysler Town and Country iz 2010, u vrijednosti od oko 75.000 kuna, obiteljska ušteđevina u iznosu od oko 170.000 eura, nasljedstvo 1/8 stare neuseljive kuće u Lošinju te nasljedstvo 1/12 male poljoprivredne parcele na Cresu simbolične vrijednosti.

5.Margareta Mađerić

Mlada, a po svemu sudeći i bogata Margareta Mađerić jedna je od perjanica HDZ-a. U braku je s odvjetnikom Lukom Mađerićem s kojim ima dvoje djece. Prema podacima objavljenim u imovinskom stanju dužnosnika, njezin suprug godišnje zarađuje 120 000 kuna neto, dok je Mađerić za posao HDZ-ove tajnice za iseljeništvo primala mjesečnu naknadu od 16 872,06 kuna neto. Naknadu za rad u Gradskoj skupštini, koju će Mađerić obnašati do lipnja 2017. godine ne prima, već funkciju obnaša volonterski.

Obitelj Mađerić ima i dva kredita: jedan u iznosu od 14 677 eura, a drugi u iznosu od 50 000 kuna. Međutim, sigurno najzanimljiviji dio imovinske kartice Margarete Mađerić nekretnine su koje ova obitelj posjeduje. Riječ je o tri stana, garaži i kući u Zagreb te jednoj kući na Pašmanu. Osim vrijednih nekretnina, Mađerići su vlasnici i dva luksuzna automobila: Range Rovera iz 2014. u vrijednosti od 266 000 kuna kojeg vozi upravo Mađerić te Chevrolet Cruza iz 2011. čija se vrijednost procjenjuje na 60 000 kuna, a u vlasništvu je njezinog supruga. Većina nekretnina glasi na supruga Luku koji je pak suvlasnik vrijednih nekretnina s trećim osobama, a kuća u Gračanima od 200 metara kvadratnih koja je u vlasništvu Mađerić osobno, procjenjuje se na 1 292 000 kuna.Bračni par Mađerić, između ostalog, zajedno posjeduje i 90 dionica Hrvatskog Telekoma. Kako je nadalje vidljivo, njihovo dvoje djece posjeduju štednju od 11 820 eura, dok njezin suprug Luka ima impresivnu štednju od 388 753 eura.

6.Dubravka Jurlina Alibegović

Tehička ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović spada u skupinu najbogatijih političarki u zemlji. Ova dama nije članica nijedne stranke, udana je i ima djece. Kao ministrica uprave prima plaću od 15.980 kuna neto, a ranije je bila ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb. Od edukacijske djelatnosti i znanstvenog dohotka zaradi godišnje 15.000 kuna. Suprug joj zarađuje 142.541,94 kuna godišnje. Ona i suprug vlasnici su stana od 111 kvadrata na Maksimiru vrijednog 1,2 milijuna kuna te još jednog stana od 35 kvadrata vrijednog 300.000 kuna koji su dobili darovnim ugovorom. Vlasnici su i garaže od 19 metara četvornih vrijedne 70.000 kuna, poslovnog prostora od 263 kvadrata vrijednog 800.000 kuna, kuće u Velikoj Gorici od 508 metara četvornih vrijedne 1,2 milijuna kuna koji su dobili Ugovorom o doživotnom uzdržavanju te građevinskih zemljišta u Starigradu od 458, odnosno 460 kvadrataImaju i automobil Volkswagen Sharan vrijedan 125.000 kuna te kamion Iveco Daily iz 2010. godine vrijedan 100.000 kuna. Nemaju kredita, a imovina im je ukupno vrijedna 3,87 milijuna kuna. Suprug ministrice ima dionice HT-a, ali i dionice brojnih američkih tvrtki – Apple (40 dionica), Walt Disney (40), Ebay (80), Yahoo (100) i Oracle (80). Ušteđeno imaju ukupno 138.000 kuna i 30.000 eura.

7.Milanka Opačić

Politologinja Milanka Opačić neudana je majka jednog djeteta te od nekretnina posjeduje kuću od 134 četvorna metra vrijednu 300.000 eura na kojoj ima hipoteku. Posjeduje automobil Renault Megane koji je kupila u akciji staro za novo, vrativši Clio. Automobil je vrijedan 117.000 kuna. Pod primitke navodi i paušal, ali ne i koliko on iznosi. Ima dva kredita: jedan od 60.000 eura na 20 godina i drugi od 4838 eura na tri godine.

8.Bernardica Juretić

Imovinska kartica ministrice socijalne politike Bernardice Juretić kriju neke nelogičnosti. Naime, njezina neto plaća jeste 15.188 kuna.  Juretić ima otvorena dva kredita, oba u Erste banci, te oba podignuta 2010. godine. Za prvi kredit, za koji mjesečno izdvaja čak 1209 eura, Juretić banci duguje 185.787 Eura, dok je za drugi, za koji mjesečno izdvaja 348 eura, Juretić banci dužna 30.000 eura. Ministrica, tako, na servisiranje oba kredita mjesečno troši nešto manje od 12.000 kuna.
Od nekretnina Juretić posjeduje stan u Zagrebu veličine 64 kvadrata, a kojemu se vrijednost procjenjuje na 1.101.365 kuna.
Osim toga, Juretić posjeduje garažu od 15 kvadrata kojoj je vrijednost procijenjena na 113.705 kuna, te još jednu manju prostoriju od 4 kvadrata vrijednu 37,900 kuna.
Juretić posjeduje 6 dionica Hrvatskog telekoma, od kojih svaka vrijedi 120 kuna. Juretić je i vlasnica firme “Bernardica s vama j.d.o.o.”

9. Ines Strenja Linić

Najpoznatija Mostova zastupnica nedvojbeno je neurologinja Ines Strenja Linić, koja je kao zastupnica primala plaću od 15.896 kuna. Prijavila je jednu nekretninu – kuću s okućnicom u Sarošima u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Ima tri kredita, jedan od 26.000 eura te jedan od 476.000 kuna iz 2011. godine, a 2014. godine podigla je još jedan kredit od 15.000 eura.

10.Gordana Rusak

Da se i od uspješne znanstvene karijere može dobro živjeti, svjedoči i primjer profesorice Gordane Rusak koja je ušla na listi Mosta, ali sad je s HSLS-om. Ona se odrekla saborske plaće jer na PMFu zaradi skoro 13 tisuća kuna mjesečno i 34 tisuće kuna godišnje od edakacije. Suprug Rusak ima plaću od gotovo 14.000 kuna u Hrvatskoj pošti. Imaju kuću od 363 kvadrata u Zagrebu vrijednu 2,75 milijuna kuna. Suprug je naslijedio i dodatni stan od 72 kvadrata. Zajedno su uštedjeli više od 52.500 eura, a vole i dobre te udobne automobile. Supružnici Rusak imaju  Mercedes B Klase vrijedan 125.000 kuna i Toyotu Rav4 vrijednu 80.000 kuna.