ČOVIĆ OBJASNIO: Evo zašto sam se odlučio kandidirati

0
710

Član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ BiH i HNS BiH dr. Dragan Čović objavio je na jučer pokrenutoj web stranici koalicije osam stranaka, članica HNS BiH, koju predvodi njegova stranka (www.zajedništvo.com) razloge zbog kojih se odlučio ponovo kandidirati za dužnost hrvatskog člana Predsjedništva, javlja Hrvatski Medijski Servis. Evo što je Čović napisao o razlozima svoje kandidature:

ČOVIĆ OBJASNIO: Evo zašto sam se odlučio kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH?

Hrvatski narod želi sačuvati svoj identitet i slobodno se razvijati u njemu. U sadašnjim okolnostima to nije moguće bez kvalitetne političke organizacije koju može iznjedriti samo HDZ BiH kao stožerna stranka hrvatskoga naroda, u zajedništvu sa svima koji dijele vrijednosti Hrvatskoga narodnog sabora kao naše krovne društveno-političke organizacije. Nažalost, danas u Bosni i Hercegovini nemamo izgrađen politički sustav koji do kraja uvažava načela vladavine prava. Nemamo sustav koji na učinkovit način štiti ustavno načelo konstitutivnosti i jednakopravnosti kroz zakone i institucije na svim razinama, osobito u Federaciji BiH. Naš je izborni sustav još uvijek nepromijenjen i prepun manjkavosti koje su se do sada morale ispraviti, a nisu, iako to već dulje vrijeme nalaže niz odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Sve nesavršenosti daytonskog ustrojstva, umjesto da vremenom s dužnom pažnjom budu ispravljene, do krajnjih su granica iskorištene za daljnju eroziju pozicije hrvatskoga naroda kao najmalobrojnijeg. Tim smo se procesima do sada uspješno suprotstavljali političkim aktivizmom, djelujući u izrazito nepovoljnim uvjetima, ali dok god imamo takav okvir, kakav imamo, moja je odgovornost da uspostavim protutežu svim tim slabostima, a potom da tražimo i nudimo rješenja za njihovo otklanjanje u suradnji s demokratski izabranim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda.

Kao predstavnik stožerne političke opcije Hrvata Bosne i Hercegovine uvijek sam činio sve kako bih institucionalno, ali i na svaki drugi način, zaštitio prava svoga naroda i potrebu za njegovim slobodnim i potpunim razvojem u gospodarskom, kulturnom i širem društvenom smislu. Naravno, nikada po cijenu ugrožavanja prava drugih! Imajući u vidu da je BiH država tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana, takav pristup je i ustavan i legitiman i legalan i demokratičan. Dok god smo bez nužnih ustavnih i zakonskih jamstava po kojima pozicija hrvatskoga naroda ne ovisi o izbornom rezultatu, moj je zadatak pobrinuti se da taj rezultat bude svaki put takav da realizira onaj kapacitet predstavljanja koji je efikasna barijera svim nasrtajima na konstitutivnost, jednakopravnost i politički subjektivitet Hrvata BiH.

I to je moj temeljni poziv! Boriti se za javni, politički, gospodarski, kulturni i društveni prostor unutar BiH, djelić njezina neba za hrvatski narod, kako bi se on nesputano mogao razvijati i realizirati. Duboko moralno uporište za takvo političko djelovanje pronalazim u univerzalnom zahtjevu: da ono što tražimo za sebe, ni na koji način ne dovodimo u pitanje niti osporavamo drugima. Napose Srbima i Bošnjacima, ali ni bilo kojem građaninu Bosne i Hercegovine, neovisno o njegovu identitetu, uvjerenjima ili orijentacijama. Ta je nakana do kraja komplementarna mojoj viziji europske Bosne i Hercegovine, kao višenacionalne federalne države u kojoj su, uz jednakopravnost naroda, zaštićena i sva individualna građanska prava, koja kao takva prepoznaje europska pravno-politička stečevina. Ta dva principa u Bosni i Hercegovini se nipošto ne isključuju, niti to smije biti slučaj, već su neraskidivo vezana i uzajamno se prožimaju i nadopunjavaju, čemu je posvećena moja politička platforma.

To je naša domovina Bosna i Hercegovina – zemlja dobrih ljudi, razumijevanja, tolerancije, gostoprimstva, suživota, uzajamnog poštivanja i bratske suradnje. Ona će biti prosperitetna onoliko koliko u nju budu ugrađene te vrijednosti, odnosno koliko bude ostvariva kao država ravnopravnih naroda, jednakih i slobodnih pojedinaca koji uživaju punu ustavno-pravnu i institucionalnu zaštitu svojih političkih, kulturnih, gospodarskih i naposljetku ljudskih prava. Sve to mi daje ogromnu snagu da ustrajem u borbi za afirmaciju ustavnog načela konstitutivnosti, kako ga je naš Ustavni sud nazvao „natkrovljujućeg načela Ustava Bosne i Hercegovine“, i okosnice temeljnog opredjeljenja da štitim i jačam temeljne odrednice ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je bila i bit će domovina hrvatskoga naroda, a zajedno ćemo se pobrinuti da ona postane i punopravna članica Europske unije i NATO-a. To je moja i vaša domovina koju neizmjerno volimo i poštujemo, a hrvatski narod je njezin neotuđiv dio. Jedno bez drugoga ne ide! Ljubav prema domovini i narodu, narodu i domovini, jedna je velika ljubav koju čine dva naličja jednog te istog odličja, zaključio je Čović./HMS/