ANALIZA Zbog čega desna hrvatsko-bošnjačka koalicija u F BiH nema svoj lijevi pandan?

0
363

Sve izvjesnija koalicija SDA-SBB i HDZ BiH može se s punim pravom nazvati hrvatsko-bošnjačkom koalicijom desnog centra, jer odražava gotovo dvotrećinsku izbornu volju dva konstitutivna naroda, koji su u Washingtonu 1994. utemeljili Federaciju BH.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Mediski Servis

Što je alternativa ovoj koaliciji? Koalicija “ujedinjene ljevice”-SDP-DF? Kako sada stvari stoje, a tako će stajati, po svemu sudeći, i u doglednoj budućnosti, desna hrvatsko-bošnjačkaka koalicija nema ni u F BiH ni u BiH, kao u drugim zemljama, svoj lijevi pandan, iz jednostavnog razloga što unutar jednog konstitutivnog naroda u F BiH- hrvatskog- ne postoji lijeva politička opcija, a upitno je jesu li i stranke koje se predstavljaju lijevima i unutar druga dva naroda-SNSD među Srbima i SDP i DF među Bošnjacima- ljevičarske.

SDP, koji se deklarira kao stranka ljevice u političkoj praksi se pokazao kao stranka koja provodi političku dominaciju brojnijeg bošnjačkog, nad malobrojnijim hrvatskim narodom. Takva politička praksa izavala je, u dva navrata, od 2001.do 2013. i od 2011. do 2014. političku nestabilnost, konflikte, porast tenzija između dva naroda, te ekonomsko i svako drugo nazadovanje BiH.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić najavio je na jučerašnjem Kongresu Partije rad na izradi “platforme za okrupnjavanje i ujedinjavanje ljevice”, i “ujedinjavanje našeg društva”, odnosno “izgradnja države na principima ZAVNOBIH-a i antifašizma”.

-Platformu ćemo ponuditi i akademskoj zajednici i nevladinom sektoru svima koji žele vidjeti jaku ljevicu. Ključno je da moramo biti stranka cijele BiH”, rekao je nedavno izabrani predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.

U proklamiranom cilju “moramo biti stranka cijele BiH”, Nikšić prvi put neizravno priznaje da SDP BiH nije “stranka cijele BiH”. A upravo je lažno se legitimirajući kao bosanskohercegovačka, multietnička stranka, SDP BiH u dva navrata uzimao sebi za pravo predstavljati i bh Hrvate u vlasti. Moželi SDP taj cilj postići ujedinjenjem s DF-om. Time  može  dobiti sam ” SDP na kvadrat.”.Jer je DF, zapravo isto “s…, samo drugo pakiranje”.

Istina, kojoj SDP BiH, još nije u stanju pogledati u oči je da potpora nebošnjaka ovoj stranici, u 25 godina njezina postojanja, od kako su komunisti navukli socijaldemkratski plašt, nije prešla jedan do dva posto. Tek kad se Nikšićeva Partija i Komšićeva Fronta, suoče s činjenicom da se mogu nazivati tek bošnjačkim lijevim strankama, a da ih bh Hrvati s razlogom doživljavaju kao stranke bošnjačkih unitarista i hegemonista, tek, dakle, kada Partija i Fronta se pozicioniraju u skladu s istinom, moći će razumjeti zbog čega svaki njihov ulazak u vlast dovede BiH do ruba ponora.

Nermin Nikišić koji je bio glavni Lagumdžijin operativac majorizacije Hrvata u F BiH, koji je bio na čelu vlasti, uspostavljene državnim udarom, u kojoj je njegov somozvanolijevi SDP koalirao s ultradesnom, profašističkom, minornom hrvatskom strankom HSP-om i “Boljitkom” Jerke Lijanovića, optuženika za krađu poljoprivrednih poticaja i utaju poreza potrošio je sve političke kredite zagovaratelja antifašizma, ujedinitelja društva i graditelja države na načelima ZAVNBIH-a.

Kako bi izgledalo ujedinjenje društva i države pod palicom SDP-a već smo vidjeli u dva navrata. Oba puta taj SDP-ov projekat je doživio potpuni fijasko i teško je vjerovati kako će Partija dobiti treću šansu za razvaljivanje BiH.

U najkraćem, ostvarenje Nikšićevog imperativa da SDP mora postati “stranka cijele BiH” jednako je moguće kao i da “na vrbi rodi grožde”. Mudri ljudi Nikšiću bi savjetovali “sinko, okani se ćorava posla” bpz.ba