ANKETA U HDZ-u: Plenković je vodeći, ali se ide u drugi krug

0
322

HDZ u ožujku čekaju unutarstranački izbori po principu jedan član – jedan glas. Bit će to prvi put da se takvi izbori odvijaju u HDZ-u, a da imamo više od jednog kandidata.  RTL je večeras objavio rezultate ankete koju je provela agencija Promocija plus.


Rezultati istraživanja pokazuju da ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu.

Plenković najbolje stoji u općoj populaciji

Iako je još neizvjesno tko će sve u utrku jer prikupljanje potpisa za kandidaturu kreće za tri dana, Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji. 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a. Miru Kovača, bivšeg šefa diplomacije, bira 17,6 posto ispitanika. Bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se očito još lomi oko kandidature, na toj poziciji ponovno želi vidjeti 8,7 posto ispitanika.

Da se ne mogu odlučiti, poručuje oko 5 posto ispitanika, a više od četvrtine građana je za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci potpuno nezainteresirano. Očekivano, situacija među biračima HDZ-a koji će o vodstvu odlučiti je drukčija, baš kao i postoci.

Među biračima HDZ-a Karamarko ispred Kovača

No, još su važniji rezultati među HDZ-ovcima koji će, na kraju krajeva, jedini glasati.

Treba reći da je uzorak ovdje znatno manji (280 ispitanika), ali pobjednik je isti, štoviše još uvjerljiviji. Za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto.

Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto.

No, valja napomenuti da se ovdje radi o HDZ-ovim biračima, ne nužno i članovima HDZ-a.

Iako naravno predsjednika HDZ-a biraju samo članovi te stranke, SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik (45 posto). Kovač je drugi izbor (17 posto), a baš nitko od SDP-ovaca ne želi Karamarkov povratak.

Među Škorinim biračima pobjednik je, s 40 posto potpore – Miro Kovač! Za Plenkovića je četvrtina (24,6 posto), a za Karamarka ni petina (18,5 posto).

Kovač još uvjerljivije pobjeđuje i među biračima MOST-a! Da on dođe na Plenkovićevo mjesto, želi više od 70 posto njihovih birača (71,4 posto). I ovdje je Plenković drugi (14,3 posto), a Karamarko tek treći izbor (5,7 posto). Prema rezultatima, Kovač bi očito bolje prošao kao lider drugih opcija desnice nego što prolazi u vlastitoj stranci.

I u drugom krugu pobjeđuje Plenković

Ako  dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, u svim varijantama građani priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a.

U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika – 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto.

Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem – 63,2 nasuprot 32,6 posto.

Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Naravno, ove opcije drugog kruga provedene su na općoj populaciji, a 15. ožujka na birališta će izići samo članovi HDZ-a, njih oko 210 tisuća.

NapomenaIstraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.