Austrijske vlasti skup na Bleiburgu neće tretirati kao vjersko okupljanje

0
284

                              okupljanje održati će se i ove godine na Loibaškom polju, ali neće imati status vjerskog okupljanja, piše Večernji list. Skup će se službeno voditi kao javno okupljanje, a samim time biti će pod pojačanim nadzorom policije.

Iz Večernjeg objašnjavaju kako to znači kako austrijske vlasti nisu prihvatile tumačenje Počasnog bleiburškog voda iz kojega su skup karakterizirali kao čisto vjerski, bez političkih konotacija, a presudu je navodno donio Engelbert Guggenberger, administrator biskupije Gurk Klagenfurt, kojega su tamošnje vlasti zamolile za mišljenje je li doista riječ o vjerskom okupljanju, na što im je on odgovorio negativno.

Guggenberger je, podsjećaju, ranije odbio i zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da misu na ovoj komemoraciji održi neki od hrvatskih biskupa.

Nova službena procjena karaktera bleiburške komemoracije na tragu je i pisma koje je austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu ovih dana poslao koruški župan Peter Kaiser (SPO), tražeći da savezna tijela spriječe potencijalne incidente na komemoraciji i oko nje koji bi “narušili međunarodnu reputaciju Austrije”. Kaiser je od kancelara tražio i da se na ovaj skup primijeni zakon o javnom okupljanju, što je, očito, prihvaćeno, navodi Večernji list.

>>Koruške vlasti apeliraju na zaštiti “međunarodne reputacije Austrije”

Među onima koji sudjeluju u organizaciji komemoracije moglo se čuti kako je ipak najvažnije da je dozvola za komemoraciju dana i da će se ona održati, no postoji i određena zabrinutost zbog zakonskih odredbi po kojima bi policija, u slučaju da na komemoraciji dođe do incidenata, mogla prekinuti skup, piše Večernji list.

 

M.M