BEVANDA: Politika i izborna kampanja se umiješala u kreiranje dnevnog reda Vijeća ministara

0
502

Ministarstvo financija i trezora BiH na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije bilo predlagatelj Inforamcije o aktivnostima u vezi s zaštitom imovine i prava BiH u Hrvatskoj jer je to u nadležnosti Pregovaračkog tima za provedbu Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda opravdano je bio odsutan s današnje sjednice o čemu je na vrijeme bio obavješten predsjedatelj Vijeća ministara i nadležne službe koje pripremaju sjednicu i materijale.

Temeljem odluke Vijeća ministara šef Pregovaračkog tima za provedbu sporazuma o pitanjima sukcesije je Mirasad Žuga, koji je ujedno i zamjenik ministra financija i trezora BiH, a za Aneks G nadležan je ministar pravde BiH Josip Grubeša te je informacija pripremljena bez uplitanja ministra financija i trezora BiH jer to i nije njegova nadležnost.

Imajući u vidu da su se u javnosti pojavila različita tumačenja s političkim konotacijama današnjeg odgađanja ove točke dnevnog reda, ministar Bevanda oštro demantira sve ocjene koje ga dovode u vezu s namjernim odustvovanjem sa sjednice i bilo kakvim utjecajem na ove procese.

Poznato je tko su nadležne osobe za Sporazum o pitanjima sukcesije po svim aneksima i ovaj proces u tijeku je dugi niz godina te je iluzorno očekivati da jedan ministar ili jedna stranka upravljaju kompletnim sustavom.

Ministar Bevanda žali što se politika i izborna kampanja umiješala u sve, pa i u kreiranje dnevnog reda Vijeća ministara BiH, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.