BiH i Hrvatska usklađeni oko Pelješkog mosta: Neum neće ostati odsječen

0
438

Hrvatska je Bosni i Hercegovini dostavila svu dokumentaciju o gradnji Pelješkog mosta i iz nje, prema prvim procjenama, proistječe da su uvaženi svi zahtjevi BiH za nesmetan pristup otvorenome moru. Sredinom srpnja usvojena je državna transportna strategija zahvaljući kojoj će Bih moći povući sredstva iz europskih fondova. Nadamo se da će jedan dio biti utrošen na prometnice u neumskome zaleđu koje bi spasile jedini bosanskohercegovački izlaz na more od prometne izoliranosti.

Sva je dokumentacija pripremljena, a u Brisel je poslana aplikacija za sufinanciranje gradnje Pelješkoga mosta, kazao je za nedavna posjeta Neumu hrvatski ministar pomorstva i prometa Oleg Butković. Gradnja bi mogla početi već početkom iduće godine.

“Nama je strateški interes najveći interes spojiti svoj teritorij Republike Hrvatske i u tom smislu izražavam zadovoljstvo da taj najveći projekt ide, ali nam isto tako bitno da naši prijatelji, susjedi ostvare i na to imaju pravo, sva suverena prava oko neškodljivog prolaska”, kazao je Oleg Butković, ministar pomorstva i prometa Republike Hrvatske.

Kako je za susjede Pelješki most strateški projekt, tako bi za BiH trebao biti Neum, odnosno povezivanje juga s unutrašnjosti naše zemlje. Prvi čovjek državnog ministarstva prometa i komunikacija Ismir Jusko poručio je da jeste i na tomu će se, kazao je, intenzivno raditi.

“Da ne treba ostati točka zagušenja i naravno da kako ministarstvo federalno, tako i državno, intenzivno će raditi na tome da Neum ne ostane odsječen već jednostavno da bude povezan sa ostatkom teritorije kvalitetnim cestama. U ovom momentu to ne mora biti autocesta, ali može brza cesta”, tvrdi Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.

Bosna i Hercegovina je sredinom ovog mjeseca usvojila transportnu strategiju, vrlo važan dokument. Da to nije urađeno na vrijeme, naša zemlja u sljedećih godinu dana iz europskih fondova ne bi mogla dobiti niti jedan euro. bpz.b