Buljević umiruje ”braniteljsku pobunu”: Ako Srbija prekrši dogovor, sankcionirat ćemo ih

0
293

MINISTAR obrane Josip Buljević u srijedu je izjavio kako će Hrvatska znati zaštiti svoje interese i da će,  ako Srbija ne bude poštovala dogovoreno u vezi s pregovaračkim poglavljima 23 i 24, to sankcionirati.

Komentirajući nezadovoljstvo branitelja hrvatskom diplomacijom zbog toga što je  Srbija otvorila  pregovaračka poglavlja 23 i 24 s EU-om iako nije ukinula zakon o regionalnoj nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na prostoru bivše SFRJ, poručio da će, ako se Srbija bude ponašala neeuropski, Hrvatska to sankcionirati.

“Hrvatska će znati zaštiti svoje interese i sasvim sigurno ćemo pratiti svaki korak koji Srbija bude radila i ako ne bude poštivala dogovoreno i ako se bude ponašala neeuropski mi ćemo imati načina da to sankcioniramo,” rekao je Buljević novinarima u srijedu na svečanostima obilježavanja 150. obljetnice Viškoga boja. Po Buljevićevim riječima, interes je Hrvatske da Srbija napreduje na europskom putu.

“Međutim, naš je interes da napreduje isključivo europska Srbija,” poručio je Buljević. Na upit  je li u ovom slučaju pogriješila hrvatska diplomacija, Buljević je kratko odgovorio: “Nije.”

Na zamolbu novinara da komentira “pobunu hrvatskih branitelja” zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja 23 i 24., Buljević je odgovorio kako nema komentara te da on to ne bi nazvao pobunom, nego je to, po njegovim riječima, razgovor “dvaju partnera u društvenom životu.”

Na dodatni upit boji li se da bi Srbija mogla uhićivati hrvatske građane, generale i vojnike, Buljević je rekao: “Hrvatska će znati reagirati na pravi način.”

Branitelji su jučer žestoko kritizirali tehničku Vladu zbog postizanja dogovora sa Srbijom oko pregovora.

“Neprihvatljivo je da netko tako sramotno odlazi u povijest, nakon samo šest mjeseci na vlasti, donese ovakvu odluku”, poručili su Vladi povodom dozvole Vlade RH da se otvori poglavlje 23. Veterani ističu kako je potez Vlade nanio veliku štetu veteranima te kako se radi o potpunom političkom promašaju, jer će se veterane sada moći “moći hapsiti i na teritoriju Hrvatske”.

Glogoški je upozorio da pregovore o poglavljima 23 i 24 nije trebalo dozvoliti zbog Zakona o univerzalnoj jurisdikciji. Kazao je kako je trebalo “oštrije i snažnije odgovarati” na provokacije srpskih političara.

“Obitelji poginulih, zatočenih i nestalih ne mogu prihvatiti način na koji je Vlada RH dozvolila otvaranje tih poglavlja. Ona je jučer službeno dozvolila Srbiji da sa sebe skine odgovornost za pronalazak nestalih. Odgovornost je prebačena na leđa onih koji su potpisali i dogovorili i blagoslovili potpisivanje” otvaranja poglavlja 23 i 24. Srbija je morala ostvariti uvjete prije otvaranja ovih poglavlja. Sada samo očekujemo da nam netko kaže da su stradalnici Domovinskog rata teret ove države”, kazao je Glogoški.

MP/Hina/Foto: bpz.ba