Časni Sude “Nisam-Kriv”

0
690
Sanader tvrdi da će ovaj put dokazati u ovom postupku da nije kriv te da optužnica ne stoji dobro, misli na tužilaštvo.Na zagrebačkom Zrinjevcu na Županijskom sudu danas se održalo pripremno ročište protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i ostalih optuženika u slučaju Fimi media. Danas su se svi optuženici izjasnili da nisu krivi, za razliku od prošloga suđenja kada su bivši glavni rizničar HDZ-a Mladen Barišić, tajnica Branka Pavošević i vlasnica tvrtke Fimi media i prijateljica Mladena Barišića, Nevenka Jurakpriznali krivnju.

Na ročištu se raspravljalo o dokaznim prijedlozima koji će se provoditi tijekom novog suđenja, a pripremno ročište nastavit će se 24. svibnja. Sanader tvrdi da će ovaj put dokazati u ovom postupku da nije kriv te da optužnica ne stoji dobro, misli na tužilaštvo.

Bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u slučajuFimi media u ponedjeljak je ponovo na zagrebačkom Županijskom sudu održano pripremno ročište pod predsjedanjem sutkinje Irene Kvaternik, i to nakon što je sutkinjaIvana Čalić koja je bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a u prvom postupku prvi put osudila na devet godina zatvora zatražila svoje izuzeće, zbog zdravstvenih razloga, koje je v.d. predsjednik Dražen Jakovina prihvatio.

Svima je poznato kako je, Vrhovni sud tu prvu presudu koju je donijela sutkinja Ivana Čalić ukinuo i vratio na ponovno suđenje prošle godine u listopadu.

Svi odvjetnici svo troje optuženih u slučaju Fimi media koji su na pripremnom ročištu za novo suđenje, za razliku od prvog postupka, kazali da se ne osjećaju krivima pojasnili su da je do promjene u strategiji obrane došlo zbog interesa njihovih klijenata nakon odluke Vrhovnog suda, no o detaljima nisu željeli govoriti.

“Zaključili smo da se radi probitka obrane krene u ovakvo izjašnjenje. Mi držimo da ne može sav posao biti nezakonit, jer smo čuli od čelnika državnih javnih poduzeća da je posao Fimi media dobila na zakonit način i da ga je odradila vrlo kvalitetno. Držimo da cijeli inkriminirani iznos ni u kom slučaju ne može biti sav protupravan”, kazao je Krešimir Vilajtović, odvjetnik Nevenke Jurak, vlasnice marketinške agencije Fimi media preko koje se navodno izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki.

U najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u prvom postupku, troje je optuženika priznalo Uskokove optužbe da su sudjelovali u izvlačenju novca iz državnih institucija i tvrtki za potrebe HDZ-ovog crnog fonda (danas to niječu), ali i pojedinaca među kojima je bio i bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Uz Nevenku Jurak bili su to i bivši HDZ-ovo rizničar Mladen Barišić, danas životni partner te stranačka blagajnica Branka Pavošević.

Barišićev odvjetnik Tomislav Grahovac pak nije želio govoriti o razlozima “zaokreta” rekavši tek da je procijenjeno da se izjasni kako nije kriv. No, Vilajtović je pojasnio da je takva odluka donesena nakon ukidnog rješenja Vrhovnog suda i zaključka da se dio zarade marketinške agencije Nevenke Jurak ipak ne treba smatrati protupravnim.

Odvjetnik Branke Pavošević, Davor Cahun, nije želio ništa komentirati.

Promjenu u izjašnjavanju o krivnji prokomentirao je predstavnik HDZ-a i njihov pravni zastupnik Vladimir Terešak koji je kazao da to ne znači da će Barišić, kao jedan od ključnih svjedoka optužbe, povući i priznanje. Ponovio je da je Vrhovni sud, među ostalim, zaključio kako se presuda ne može temeljiti na priznanju okrivljenika koji potom nisu željeli odgovarati na pitanja drugih okrivljenika.

“Očito će ključne osobe koje su optužile prvookrivljenika Sanadera i HDZ morati odgovarati na pitanja, ukoliko žele da presuda opstane odnosno dozvoliti nama da im postavljamo pitanja i provjeravamo njihove navode. Kako će to biti vidjet ćemo u nastavku”, kazao je Terešak.

Ukinutom presudom Sanader je zbog Fimi medije osuđen na devet godina zatvora te povrat 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.

Barišić je kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Autor: Štefica KosPonedjeljak, 16. Svibanj 2016. u 16:03

 bpz.ba