ČOVIĆ: Da nije bilo organiziranosti hrvatskog naroda u BiH, danas Hrvatska ne bi bila u ovakvom obliku

0
222
(Foto FENA/Denis Leko)

Središnja manifestacija „Lipanjske zore 2022.”, kojom je obilježena 30. godišnjica pobjede hrvatskih snaga nad srpskim agresorom u Hercegovini, održana je u ponedjeljak u Mostaru.

Foto FENA/Denis Leko

Nakon sveta mise služene u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve mostarskim ulicama prošao je svečani defile sa zastavama hrvatskih ratnih postrojbi, a zatim je održana svečana akademija u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Prije svečane akademije na spomenik hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika, Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dok je molitvu predvodio vojni kapelan don Tomislav Rajič.

(Foto FENA/Denis Leko)

-Sjećamo se prve pobjede hrvatskih postrojbi u BiH na prostoru Hercegovine, ponosa na svaku žrtvu jer se tada utemeljila ključna vrijednost hrvatskog naroda, a to je zajedništvo – kazao je tom prigodom predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodao je kako hrvatski narod ponovno šalje snažnu poruku zajedništva.

-Žrtve koje su u „Lipanjskim zorama” obilježile ovaj prostor ujedno su dale dašak slobode kojim smo se oslobodili četničkih hordi, svih onih koji su ovdje bili u različitim postrojbama, zvali se oni rezervista ili kako su se već zvali u ono vrijeme. Meni se čini kako nema jačeg motiva za sve nas da kažemo ta žrtva je imala smisla – istaknuo je predsjednik HNS-a.

Foto FENA/Denis Leko

Čović je ustvrdio kako žrtvu hrvatskog naroda iz BiH prepoznaje i cijeni Republika Hrvatska.

-Da nije bilo ove pobjede i zaustavljanja tenkova u Pologu, mnoga pitanja bi bila otvorena. Vlasti u Hrvatskoj to znaju cijeniti i to nam pokazuju svojim dolascima, vrednovanjem svega onoga što su postrojbe HVO-a učinile. Ovo je dobro obilježavati i radi mladih ljudi kojih se dobar broj nije ni bio rodio kada se provodila ova akcija, kako bi imali spoznaju onoga što se tada događalo ovdje. Da nije bilo organiziranosti hrvatskog naroda, danas Hrvatska ne bi bila u ovakvom obliku, ali isto i da nije bilo Hrvatske, hrvatski narod u BiH imao bi drugačiji položaj – kazao je Čović.

Foto FENA/Denis Leko

Osvrnuo se i na aktualnu političku situaciju, ustvrdivši kako još puno toga treba uraditi kako bi Bosna i Hercegovina dobila svoj europski karakter i dimenziju.

-Također, da budemo nositelji svih tih vrijednosti euroatlantskih procesa integracija BiH, a da to rade legitimni predstavnici hrvatskog naroda. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da ćemo na tragu te žrtve uspjeti – kazao je na kraju Čović./