Čović: Federacija se mora zadužiti, inzistirat ćemo na pomoći nižim razinama vlasti

0
571
Predsjedatelj Doma naroda Paralamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović boravio je u srijedu u Širokom Brijegu na sastanku sa Županijskim stožerom civilne zaštite ŽZH.

Čović je prvom obraćanju novinarima rekao kako su danas razgovarali o tome što se može učiniti da se stvore što bolji uvjeti liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima i Kriznom stožeru.

Da budemo još uspješniji kad je u pitanju borba protiv epidemije koronavirusa, a možemo primjetiti da kad je u pitanju ova županija da se situacija u sve četiri općine u dobroj mjeri stabilizira i da smo stvorili dobre preduvjete da se i dalje možemo nositi ako se budu svi držali mjera stožera. Moj primarni zadatak danas je bio doznati informacije iz prve ruke. Razgovarao sam s načelenicima oko mjera ekonomske prirode za koje sam uvjeren da ćemo trebati u narednih petnaestak dana mnogo sadržajniju komunikaciju sa svim našim gospodarstvenicima od malih obrta do velikih tvrtki koje nešto znače na prostoru ŽZH, kako bismo stvorili ambijent s viših razina vlasti pravodobno znamo kakve su dubioze u proračunima četiri općine i cijeloj županiji i kroz one dubioze koje će nastati mjerama koje donose u ovoj županiji, rekao je Čović.

Naglasio je kako sredstva koja se trebaju povući s razine BiH i razine FBiH prema županijama i gradovima/općinama moraju biti raspoređana na pravičan način.

Napravit ćemo s predstavnicima gospodarstva iz ove županije idući tjedan sastanak zajedno s ljudima koji će te mjere provoditi na višim razinama vlasti. Radi se o ogromnim sredstvima i mi očekujemo da će na razini Federacije doći do određenog zaduženja kako bi se ispratilo sve ono što je potrebno gospodarstvu. Kroz prvih 300 milijuna eura koje bi trebalo doći od strane MMF-a, inzistirat ćemo da potpisnici tog aranžmana uz dva entiteta uvijek spominju i 10 naših županija, čime bismo osigurali da nema političkog nadmudrivanja u raspodjeli, poručio je Čović.

Čović: Možda je naša reakcija u javnosti bila preblaga, ali u kontaktu s onima koji donose odluke smo jako oštro reagirali

Dotaknuo se i poništavanja odluke Vlade Federacije o financijskoj pomoći gradovima/općinama i županijama.

Istog dana kad je izgledalo da će se poništiti odluka o pomoći županijama i gradovima ja sam obavio mnoge razgovore s onima koji te odluke donose. Bit ću vrlo otvoren, te stvari organizirala SDA sa svojim članstvom, mi smatramo kako je na ružan način zloupotrijebljen Zakon o izvršenju proračuna. Transfer nižim razinama vlasti je usvojen u prosincu kad je usvojen i proračun kad nije bilo uopće koronavirusa, a netko je taj transfer obojio koronavirusom mimo odluke Vlade FBiH i naravno da je to nedopustivo.

Mi smo tražili i tražit ćemo i kroz parlamentarnu raspravu kad se bude govorilo o rebalansu, taj transfer se mora osigurati za razine općina, gradova i županija.

Jer on služi za kompenzaciju neravnomjerne raspodjele javnih prihoda BiH. Jedna od ilustracija te raspodjele je grad odnosno Kanton Sarajevo koji ima proračun 900 milijuna i preko raspodjele PDV-a dobije 460 milijuna kao šest županija.

Možda je naša reakcija bila u javnosti blaga, ali je bila i više nego oštra u međusobnoj komunikaciji.

Ipak federalna vlada je donijela tu odluku na način na koji misli da je trebala. Inzistirat ćemo u našoj međusobnoj koordinaciji da naši resorni ministri zagovaraju zakon koji je u pripremi već pet godina, a to je zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova. Kao i dalje ćemo inzistirati na transferima za niže razine, ali to nema veze s onim transferom koji je otkazan i trebao je osigurati stabilnost u proračunima u većini općina i gradova, zaključio je Ćović.

Tijekom konferencije dotaknuo se i situacije u Aluminiju te brojnih nadmudrivanja koje bilo unutar Vlade Federacije, ali i načina donošenja odluka na razini države. Opširnije možete pogledati u videoprilogu.

Predsjednik Vlade ŽZH i zapovjednik Stožera CZ ŽZH Zdenko Ćosić osvrnuo se na gospodarske mjere koje će donijeti njegova Vlada te troškova koje ŽZH ima po pitanju pandemije koronavirusa.

Ćosić: “Sredstva s razine Federacije su nam uskraćena na populistički način”

Sve mjere koje mi na razini županije donosimo, a vezane su uz pandemiju koronavirusa, donose i određene financijske troškove. Mi dosad od nijednog izvora, osim naših unutarnjih izvora nismo dobili niti jednu marku. Sredstva o kojima smo govorili i koja su na jedan populistički način na kraju uskraćena, a sve to pozitivajući se na situciju izazvanu pandemijom koronavirusa, tek sad, s obzirom da su ta sredstva bila predviđena nama, vidi se jedno licemjerje te politike.

Dakle, uskratit ćemo sredstva onima koji se trebaju boriti, a poduzimaju različite mjere i imaju brojne trošove.

Vjerojatno ste pratili u medijima da su naši gradonačelnici i načelnici na razini njihovih ovlasti odlučili donijeti određene mjere u vidu pomoći našim gospodarstvenicima, Vlada također razmatra svoje mjere, a dat ćemo ih na uvid javnosti kada ih i formalno donesemo, a to će biti i na Skupštini u formi zakona. Neke od njih će biti privremene neke općenite ali sve s ciljem rasterećivanja našega gospodarstva onoliko koliko smo kao županija u mogućnosti to napraviti i koliko nama dopuštaju nadležnosti koje imamo. A s druge strane unutarnjim preraspodjelama u proračunu želimo ojačati ovu socijalnu dimenziju s obzirom da će cijela ova situacija proizvesti i nove slučajeve i potrebe socijalne naravi. Ali opet kažem ako nam se uskraćuju sredstva i prihodi onda nam se uskraćuju i mogućnosti da nešto ozbiljnije poduzmemo u tom pogedu, kazao je Ćosić.

Epidemiolog Ivan Vasilj u samoizolaciji

Epidemiolog prof. dr. Ivan Vasilj zadužen za ŽZH i dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru nalazi se u samoizolaciji. Ovu informaciju otkrio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić na početku konferecnije za medije Županijskog stožera Civilne zaštite ŽZH u Širokom Brijegu. Bio je kontaktu sa oboljelom osobom i zbog toga … Nastavi čitatiEpidemiolog Ivan Vasilj u samoizolaciji

Opširinije pogledajte u videprilogu.

Koronavirus: Prati najnovije vijesti iz minute u minutu!