ČOVIĆ: Moramo pružiti ruku Dodiku!

0
314

Razgovarala: Semira DEGIRMENDŽIĆ 

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, u intervjuu za „Avaz“ govori o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Čović najavljuje sastanke stranačkih lidera te izražava očekivanje da bi se stvari u vezi s evidentnim nesuglasicama mogle riješiti u narednih 10-15 dana. Ostavlja otvorenu i mogućnost sastanka Predsjedništva BiH s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

Unutrašnja stabilnost 

Kako ocjenjujete aktuelnu situaciju u FBiH i nagovještavaju li neki događaji već početak predizborne kampanje?

– Na federalnoj razini vlasti već nekoliko mjeseci imamo određene probleme i ne treba ih prikrivati. Istina, imao sam nakon posljednjih susreta predsjednika tri stranke osjećaj da idemo lagano ka rješenju, ali čini mi se da posljednje rasprave u Parlamentu FBiH, a i ove jučer u Vladi FBiH, ukazuju na to da nismo možda dovoljno jasno naglasili koliko je važno da lokalni izbori ne smiju na bilo koji način utjecati na rad izvršne vlasti.

Kako će vladajuća koalicija prevazići te probleme? 

– Predložio sam Izetbegoviću da pokušamo okupiti, ako ne sve, onda barem jedan uži krug najodgovornijih osoba koje vode ove aktivnosti i na entitetskoj i na državnoj razini na jednom sastanku i pokušati riješiti probleme bez obzira na njihova obilježja. Ja ću sa svoje strane učiniti sve, a, siguran sam, i kolega Izetbegović da ubrzo većina nositelja izvršne vlasti zajedno sjedne i da pokušamo usmjeriti te aktivnosti. Nadam se da ćemo za 10-15 dana te probleme ostaviti iza sebe.

Šta je za HDZ u ovom trenutku najveći problem u tim odnosima? 

– Najveći problem je međusobno uvažavanje i povjerenje, to je pravi problem. Da niko ne smije osjetiti ni u jednom trenutku da je jači, brojniji, da može rukom ili dizanjem ruku nekoga drugog nadmudriti. Jer meni je neprihvatljivo da postoji problem, da, ako smo dio parlamentarne većine ili partnerstva ili koalicije, glasujemo jedni protiv drugih. Koja god da je tema u pitanju.

Ne mislite samo na kladionice i Zakon o igrama na sreću? 

– Ne. To je posljednje o čemu treba razgovarati. Ima bezbroj problema. Što se tiče HDZ-a, ključno je pitanje tog međusobnog povjerenja i uvažavanja. Razgovarao sam i s poljoprivrednicima i oni su uvjereni da zbog toga što je ministar iz SDA imaju probleme kad je u pitanju komunikacija ministarstva s našim udruženjima poljoprivrednika. Moramo pokazati tim ljudima kako ova vlast funkcionira.

Mehanizam koordinacije i dalje je na čekanju? 

– O mehanizmu koordinacije razgovarali smo kratko kolege Ivanić, Izetbegović i ja. I dalje ne vidim nijedan razlog zašto mi to još nismo riješili, jer smo imali bezbroj sastanaka na kojima smo to razmatrali. Ono što se posljednje desilo, što nam se nije smjelo desiti, uvukli smo stand-by aranžman s MMF-om u funkciju međusobne borbe za to čija je riječ snažnija, ko je u kakvoj poziciji. Na taj način nećemo riješiti probleme. Ne vidim nijedan razloga zašto Denis Zvizdić nije sjeo u ovom slučaju s jedinim kompetentnim sagovornikom o toj temi, a to je Željka Cvijanović.

Nužni razgovori 

Ovih dana u centru pažnje javnosti našla se mogućnost sastanka lidera SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Šta Vi mislite o tome? 

– Više puta sam loše shvaćen, prihvaćen ili čak optuživan da se sastajem s gospodinom Dodikom ili gospođom Cvijanović. Ali kako možete voditi državu, a ne razgovarati s izvršnom i zakonodavnom vlašću u pola države? S vlašću RS mi smo i do sada morali imati stalnu komunikaciju, jer toliko je podijeljenih nadležnosti, toliko isključivih nadležnosti na toj razini vlasti da ih ne možete uopće izbjeći, kako god to neko personalno doživljavao. Razgovori su ne samo dobri nego i nužni. Međutim, ne vjerujem da će doći do tog sastanka. Ali mi moramo, bez obzira na to što će to neko pogrešno shvatiti, pružiti ruku izvršnoj vlasti u RS. Čini mi se da je razgovor predsjednika RS i Predsjedništva BiH moguć, ali je mala vjerovatnoća da će se on održati.

Nastavljamo razgovore o Mostaru

Hoće li javnost uskoro saznati ishod i rezultate razgovora u vezi s Mostarom koji traju? 

– Apsolutno. Nastavit ćemo razgovore narednih dana i čini mi se da je došlo vrijeme da završimo tu priču. Mostar je zaslužio da se u konačnici svi drugačije odnosimo prema njemu.

Autor: S.D. –  bpz.ba