ČOVIĆ: Ne priželjkujem intervenciju visokog predstavnika, SIP treba smijeniti; otkrio i tko ide u državni Dom naroda

0
32

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak u Mostaru na konferenciji za novinare kako ne priželjkuje intervenciju visokog predstavnika glede formiranje vlasti na federalnoj razini, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Dovoljno je bilo nametnutih rješenja i odluka. Imamo dovoljno prostora da uspostavimo izvršnu i zakonodavnu vlast na razini Federacije na osnovu izbornih rezultata – izjavio je Čović nakon sjednice predsjedništva HDZ BiH.

Čović drži kako će nakon sjednice Doma naroda Federacije BiH koja je zakazana za utorak, 17. siječnja, bit će pokrenut proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH.

– Ja sam uvjeren da ćemo sa sutrašnjoj sjednici konstituirati Dom naroda Federacije BiH, da ćemo za predsjednika Doma naroda ponovno imati Tomislava Martinovića (HDZ BiH), a vidjet ćemo kako će kolege Srbi i Bošnjaci popuniti Dom naroda. Očekujem imenovanje kolegija i nekih komisija, te otvaranje procedure izbora predsjednika Federacije BiH i njegovih zamjenika, odnosno izbora delegata za Dom naroda BiH – kazao je on.

Čović je otkrio kako HDZ očekuje četiri delegata u državnom domu naroda, a osim njega, to su Marina Pendeš, Zdenko Ćosić i Ivo Vincetić.

Što se tiče imena ministara i predsjednika županijskih vlada, Čović je najavio da će biti osvježenja, te je dodao kako se imenima ne bavi vrh stranke već su te odluke prepuštene županijskoj razini.

Čović se osvrnuo i na rad duboko kompromitiranog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) Na pitanje da komentira rad SIP-a kao i imenovanje novog saziva, Čović je rekao kako će se nakon formiranja vlasti pokrenuti procedura njihove smjene.

“Sasvim ćemo sigurno pokrenuti proceduru za razrješenje trenutnog SIP-a i imenovanje novog saziva”, otkrio je Čović.

Iako je HDZ nezadovoljan njihovim radom, predsjednik te stranke je naglasio kako ni druge stranke koje čine većinu na državnoj razini nisu zadovoljne njihovim radom.
“Pokazalo se da je ovaj sastav SIP-a napravio više štete nego koristi, a to se pokazalo za sve druge političke opcije. Možda je zadnji koji to traži HDZ. Mislim da i svi drugi to traže i mi ćemo ih podržati u razrješenju”, ocijenio je Čović.

/HMS/