ČOVIĆ: Neki sada priželjkuju da popis prepozna BiH kao državu samo jednih…

0
438

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da popis stanovništva nitko neće moći koristiti u političke svrhe, pa ni na način kako bi to neki priželjkivali – da BiH prepoznaju kao državu bošnjačkog naroda.

On je naglasio da se rezultati popisa neće moći upotrebljavati u svrhe nove prekompozicije BiH.

“Volio bih čuti primjer gdje se to sada raspodjela vlasti izvršila po popisu iz 1991. godine. Na razini BiH vlast se formirala po modelu jednake zastupljenosti tri konstitutivna naroda kada je u pitanju Vijeće ministara BiH i Dom naroda parlamenta BiH. Da bi se ovakva država prekomponirala, moralo bi to biti na drugim modelima za formiranje vlasti u BiH “, rekao je Čović.

On je konstatirao da je vlast na razini BiH u određenoj krizi u vezi s popisom stanovništva, prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Akcijskim planom za članstvo NATO-u.

Čović tvrdi da srpski članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću nije radio “iza leđa”.

“Da li on neke druge elemente prepoznaje, ne znam. Vjerovatno se to odnosi i na nekoliko izjava Bakira Izetbegovića i naravno na popis stanovništva. Dugo traje to nezadovoljstvo, ali moramo ići dalje, tražiti rješenja i popravljati stvari”, poručio je Čović.

On je rekao da se ništa ne bi promijenilo da su rezultati popisa objavljeni nakon predstojećih lokalnih izbora u BiH, jer će se, kako navodi, svi posvetiti izborima. “Tek nakon njih ćemo se opet uhvatiti u koštac s ovim problemima. Bit ću maksimalno angažiran da se što prije vrati povjerenje”, rekao je Čović.

Na pitanje da prokomentira stav Republike Srpske da ne prizna rezultate popisa jer je metodologija za obradu podataka utvrđena bez suglasnosti predstavnika Republike Srpske, ili jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, Čović je naveo da se popis pretvorio u klasičnu političku raspravu čega ne bi smjelo biti.

“Uvjeren sam da objavljeni brojevi najviše štete hrvatskom narodu. Mislim da popis ne može imati bilo kakav politički utjecaj. To će biti goli statistički rezultati za osnovne stvari kada je riječ o ekonomskim i demografskim kretanjima”, objasnio je Čović, koji je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice / HDZ / BiH.

On je rekao da vjeruje da će 18. srpnja biti donesena odluka potrebna da BiH dobije upitnik Europske komisije i kandidatski status.

“Iza toga bi slijedio upitnik. Realno bi bilo da se na jesen počnemo baviti pripremom odgovora i zbog toga nam treba popis stanovništva. Trebat će nam dosta vremena od dobivanja upitnika do kandidatskog statusa koji možemo dobiti krajem iduće godine. To je i dalje realno samo moramo odgovornije raditi “, zaključio je Čović. bpz.ba