ČOVIĆ STUDENTIMA: Većina nas smo eksteritorijalni građani EU

0
484

Čović održao predavanje studentima Filozofskog fakulteta. Foto: VLM

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u povodu Dana Europe održao je danas na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje na temu “Put Bosne i Hercegovine u Europu”.

Inače, Dan Europe obilježava se 9. svibnja jer je na taj dan 1950. godine Robert Shuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić i dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić pozdravili su veliki broj nazočnih u amfiteatru te čestitali svima današnji Dan Europe, prenosi pogled.ba.

“Dragi studenti, iako smo većina nas ovdje okupljeni i već eksteritorijalni građani Europske unije, nadam se kako će upravo vaše generacije i vaša djeca doživjeti BiH kao punopravnu članicu EU. Svjesni smo, radna mjesta u Uniji za nas neće nitko progamirati, EU nije nikakav recept za sreću kako su ispravno pisale njemačke tiskovine, no upravo unutar Unije BiH ima veće izglede postati zemljom pravednog mira, održivog ustava, zemlja boljeg sdandarda i zemlja iz koje se vaše ili neke nove generacije neće iseljavati”, kazala je rektorica Sveučilišta Ljerka Ostojić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom predavanju naglasio je kako Bosna i Hercegovina može i mora učiti iz vremena koje je iza nje i kako je našoj zemlji ponovo dana šansa na europskom putu i integracijama, a koje nemaju alternativu.

Kazao je da je obnovljeni pristup EU prema BiH patentirala i prva promovirala Republika Hrvatska početkom 2014. godine, a naglasak na gospodarskim reformama koje su preduvjet za političku i pravnu stabilnost.

covic2

“Od Daytonskog definiranja BiH već je prošla 21. godina i možemo puno uspjeha istaknuti kao nešto vrijedno što smo napravili, ali u osnovi smo još uvijek na početku i toga se ne trebamo stidjeti”, rekao je Dragan Čović.

Također je podsjetio kako uvjeti za pristupanje BiH Europskoj uniji poput popisa stanovništva, rješenje statusa Grada Mostara i presude Sejdić-Finci još uvijek formalno postoje i stoje na čekanju.

“U uvjetima se ništa nije mijenjalo, oni su danas pojednostavljeni da bi se BiH vrata otvorila i stavila u plan da 2017. godine imamo kandidatski status za punopravnu članicu EU”, istaknuo je Čović.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović je kazao kako je on optimist i kada je to u pitanju te kako vjeruje da će glasovati na izborima.

“Trebamo načiniti dogovor. Nismo u stanju izabrati 35 vijećnika u Gradskom vijeću grada Mostara, a imamo odluku Ustavnog suda koja nam približno definira kako se moramo ponašati. Mi moramo preuzeti odgovornost. Ja sam je spreman preuzeti i pozivam sve druge kolege koji su zajedno s nama u tom procesu da u idućih nekoliko dana završimo sve i organiziramo izbore u Mostaru kao što su organizirani i u drugim gradovima, odnosno općinama u Bosni i Hercegovini”, kazao je Čović bpz.ba