ČOVIĆ: Svi koji nastoje derogirati načelo konstitutivnosti, time ukidaju BiH, posjeta Dodika Zagrebu dobro došla

0
210

Posjet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu dobrodošao je, budući da se Hrvatska snažno zalaže da BiH dobije europske perspektive, s obzirom na podijeljenost koja snažno dominira zbog pokušaja stvaranja unitarne i centralističke države, smatra predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo kako je u Daytonu dogovoreno nešto dijametralno suprotno i da Dodik na to upozorava.

– U tome je korijen nesnošljivosti između političkog Sarajeva i njega. Siguran sam da razgovori s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem mogu postići dobre rezultate, da se čuje glas predstavnika srpskog naroda u BiH, bez obzira na to tko to bio – rekao je Čović za Večernji list, izdanje za BiH.

Šef HDZ-a BiH smatra da je neophodno nastaviti razgovore ovim intenzitetom kako bi se društvo u BiH organiziralo na tragu onoga što je u Aneksu četiri Daytona definirano – da se osigura legitimno predstavljanje na svim razinama.

– Danas u Predsjedništvu BiH imamo dva predstavnika bošnjačkog naroda i jednog srpskog. To je put koji se mora ubrzano mijenjati, a nikako prešutjeti. S te strane, posjet Dodika Zagrebu je dobrodošao i može pomoći da se bolje razumijemo i nadilazimo probleme – dodao je Čović.

PREDSJEDNIK HDZ BiH

ČOVIĆ: Svi koji nastoje derogirati načelo konstitutivnosti, time ukidaju BiH, posjeta Dodika Zagrebu dobro došla

On je naglasio je da imao više susreta sa šefom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da ni izbliza ne privlače toliku pažnju kao sastanci s Dodikom, što se ogleda medijskim istupima u Sarajevu, jer se želi dati posebna dimenzija toj mitomaniji.

– S Dodikom razgovaram o svim temama koje se tiču života i funkcioniranja BiH, te vlasti. U dvadesetak godina, koliko surađujemo, nismo razgovarali o Bošnjacima, a da oni nisu bili prisutni na sastancima. I dalje ću nastojati održati profesionalan i korektan odnos s Dodikom, kao i s Izetbegovićem, Radončićem i drugima – napomenuo je Čović.

Čović smatra da će ubrzo na stol biti potrebno staviti raspravu o kandidatskom statusu BiH, što će podrazumijevati i izmjene Ustava, odnosno Daytonskog sporazuma, te dodao da će o tome u kojem opsegu odlučivati, prije svega, predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.

– Treba očekivati da će u tome biti prisutna i podrška međunarodnih institucija. Uvjeren sam da se pozicija tri naroda ne može uništiti ni dotaknuti, ne može se eliminirati iz institucija. Svi koji pokušavaju na takav način djelovati trebaju znati da time ukidaju BiH, a ja u tome ne želim biti sugovornik – naglasio je Čović./