Čović u Bruxellesu: Opredijeljeni smo ZA europski put BiH!

0
487

Potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Dubravka Šuica i zastupnik Jozo Radoš sastali su se u srijedu u Europskom parlamentu u Bruxellesu s predsjednikom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Europarlamentarci Šuica i Radoš izmijenili su mišljenja sa Čovićem i dogovorili su još čvršće formaliziranje i institucionaliziranje suradnje između hrvatskih europarlamentaraca i Misije BiH pri EU na čelu sa novoimenovanom veleposlanicom Lidijom Topić, a sve u cilju ubrzavanja procesa euroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine.

Uz veleposlanicu Topić sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, Tonka Krešić, šefica Kabineta člana Predsjedništva BiH, Dražen Gagulić, ministar savjetnik u Misiji BiH pri EU, a Čović je održao sastanak i sa izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom.

Sudionici sastanka suglasni su da je Unija jedina logična perspektiva za BiH te da ključan pomak na europskom moraju predvoditi članovi Predsjedništva  jer su oni ujedno i čelnici stranaka, čime je njihova odgovornost još veća.

Čović je rekao kako postoji konsenzus svih političkih lidera u Bosni i Hercegovini o članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu ističući potrebu provedbe cjelovitog reformskog plana čije su glavne odrednice socio-ekonomske reforme, a nakon toga i reorganizacija države. Šuica je za kraj iskazala spremnost na  suradnju i pomoć BiH na europskom putu kako bi i Hrvati kao i ostala dva naroda bili konstitutivni u punom smislu riječi.

 

M.M. bpz.ba