ČOVIĆ U EUROPSKOM PARLAMENTU: Prvi korak treba biti izmjena izbornog zakona

0
305

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u Bruxellesu sudjeluje na konferenciji pod nazivom “Europska budućnost BiH – 20 godina nakon Daytonsko-pariskog mirovnog sporazuma”, koja se održava u Europskom parlamentu.

– Obilježavamo 20. godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, u kojem je ustanovljena struktura za trajni mir. Sporazumom je netko dobio više, neko manje, a svi smo izgubili previše – kazao je u svom obraćanju Čović.

Potrebna izmjena izbornog zakona

Kako je naveo, proces usklađivanja ustroja i okvira s međunarodnim i domaćim standardima pravi je put BiH.

– Za početak, potrebna je izmjena izbornog zakona u cilju zaštite legimiteta i to treba biti prvi konkretan korak ka jačanju samoodrživosti BiH koja se može razvijati u svakom smislu – istaknuo je Čović.

Ocijenio je kako EU Bosni i Hercegovini pruža istinsku ruku prijateljstva, dodajući da ključna ambicija treba biti stvaranje stabilne države u kojoj se sva pitanja rješavaju zajednički.

– To zahtijeva predan rad na konsolidaciji političkog sustava koji može zaštititi sva individualna i druga prava. Bh. kultura može postati bolja samo ako bude više europska – kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, to se može dogoditi ako prestane praksa da jedan narod bira drugom njegove predstavnike.

Čović je naglasio da su politike koje kalkuliraju i negiraju neravnopravnost naroda protivne svim građanima BiH jer ugrožavaju vladavinu prava i demokracije u BiH.

Naveo je da su pripadnici hrvatskog naroda u BiH najugroženiji iz razloga jer su više puta stavljeni izvan okvira procesa.

– Takve stvari su nanijele štetu BiH i slabljenju povjerenja. Nepovjerenje u sustav dolazi u pitanje legimitet. Problemi s kojim se i danas suočavamo su uzrok neusklađenosti – rekao je Čović.

Federalizam jedini legitimni koncept

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio kako je bh. ustavni ustroj djelovanjem vanjskih aktera mijenjan, što je suprotno temeljnim vrijednostima.

– Ravnopravnost svih naroda ne smije biti zanemarena kada promišljamo sadašnjost i budućnost BiH. Minimum usuglašavanja je promjena izbornog procesa, što znači da narod samostalno i slobodno bira političke predstavnike za sve razine vlasti i da ih ti predstavnici predstavljaju u legitimnim razinama vlasti – dodao je Čović.

naglasio je kako je u tom pogledu potrebno razmišljati i o narodu koji živi u administrativnim jedinicima u kojem nije većina.

– Federalizam je jedini legitimni koncept kojim je moguće sve narode dovesti u suglasje bez pitanja suverentiteta i njene elementarne stabilnosti. On je jedini format za pozitivan način života u BiH – rekao je Čović u Bruxellesu.

Za primjer je naveo Belgiju koja je tridesetak godina vodila proces koji je u sličnom obliku potreban i BiH.

Pred kraj obraćanja prisutnima rekao je kako su na putu najveća prijetnja politike koje su protivne interesima svih građana BiH.

– Moramo se posvetiti zajedničkom kreiranju politike. Naš euroatlantski put nema alternative, duboko smo na tom putu. Podržite nas i mi ćemo uspjeti – poručio je Dragan Čović bpz.ba