ČOVIĆ: Vijeće ministara imat ćemo za 10-15 dana, to otvara put korjenitim reformama

0
520

Polaganju kamena temeljca za dionicu autoceste A1 kod Čapljine prisustvovao je i predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović. S medijima je razgovarao o aktualnim političkim pitanjima u BiH.

Čović je odgovarao na pitanje koliko se Program reformi razlikuje od ranijeg ANP-a.

Ono što javnost najviše zanima nakon dogovora u Predsjedništvu BiH je to je li Program reformi isto što i Godišnji nacionalni program (ANP), s obzirom na to da se mjesecima tražilo kompromisno rješenje u vezi s NATO putem BiH. Tako je Čović kratko poručio da je zadovoljan onim što je dogovoreno uz “mentorstvo” veleposlanstava zemalja koje su najjače u NATO-u, piše Klix.ba.

“Dan nakon proglašenja Vijeća ministara mi u Bruxelles šaljemo dokument koji su usuglasili čelnici većine u Bosni i Hercegovini zajedno s predstavnicima institucija koji brinu o našem euroatlantskom putu i ja sam s te strane zadovoljan”, odgovorio je.

Kazao je da je slično govorio i nakon dogovora kod Wingemarka, da je o jednom takvom dokumentu raspravljano i nedavno s Lajčakom…

“Bilo je previše optimizma, evo zašutio sam posljednjih dana i odmah se desio dogovor. Nadam se da ćemo za deset ili petnaest dana završiti sve procedure i imati Vijeće ministara. Time ćemo pokrenuti jednu izuzetnu dinamiku, ne samo na euroatlantskom putu, nego i na unutarnjim reformama, osloboditi ogromna sredstva za infrastrukturne radove”, kazao je Čović.

Najavio je i paralelne razgovore o reformi Federacije BiH, izbornog zakonodavstva…

HDZ će zajedno sa SDA i SNSD-om formirati državnu vlast i to više od godinu nakon izbora. Pored toga, HDZ će sa SDA, ali vjerojatno i s DF-om i SBB-om, koji su partneri SDA, praviti novu vlast u Federaciji BiH