ČOVIĆ: Za Aluminij će netko morati odgovarati, oni koji su izvlačili milijune neće moći zaštititi svoju poziciju

0
315

U središnjici HDZ BiH upravo je završila zajednička sjednica Predsjedništva i Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.Nakon sjednice predsjednik HNS BiH i HDZ BiH Dragan Čović održao je konferenciju za novinare  koju možete pogledati u video izvještaju HMS-a.

Čović je kazao da u odnosima s koalicijskim partnerima ”slijedi oštar zaokret”.

Rekao je da će se ”neke stvari morati ubrzati”.

Čović se obratio javnosti nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS BiH. Foto: HMS

”Oni koji prave blokade u funkcioniranju Bosne i Hercegovine kako bi se proizvodile krize, s naše strane neće imati potporu. Morat ćemo napraviti jedan vrlo oštar zaokret. Neke stvari će se morati ublažiti jer ovakve stvari nikome ne mogu odgovarate, a ponajmanje najmalobrojnijem narodu”, rekao je Čović.

Članovi Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS BiH. Foto: HMS

Na novinarsko pitanje šta znači zaokret u ovom kontekstu, Čović je pojasnio da će ”partneri morati razumjeti”.

”Oštar zaokret znači da se neće moći razvlačiti s izbornim zakonodavstvom. Partneri s kojima smo se opredijelili praviti vlast morat će razumjeti: Ili ćemo krenuti to raditi odmah ili ne trebaju računati na ta partnerstva”, poručio je on.

Čović je komentirao i stanje u “Aluminiju”. Rekao je da će netko morati odgovarati, te da da ne postoji njegova odgovornost za katastrofalno stanje, već da mu treba zahvaliti što je tvrtka radila protekle četiri godine.

– Postoji jako puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci. Dogovorili smo da djelujemo kroz Sindikat, Upravni i Nadzorni odbor – kazao je Čović, dodavši da je teško bilo doći među radnike “Aluminija”.

– Ne postoji nikakva osobna, moralna odgovornost moja. Ako se nekom trebalo zahvaliti posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja. To su prokomentirali ljudi iz Uprave. Oni su uglavnom zvali Dragana da pitaju može li se nešto premostiti. Dragan nikad nikoga u posljednjih 15 godina nije zaposlio u “Aluminiju”. Tražit ćemo zajednička rješenja – poručio je Čović.

Dodao je da se mora znati tko je što radio u “Aluminiju” posljednjih 20 godina.

-Ta kuća na drugačijim osnovama ima drugačiju budućnost. Vjerujem da ćemo u narednih 7-8 dana imati sliku što se može uraditi. Ono što je problem, problem je što smo mi loše iskomunicirali. Oni koji pokušavaju, koji su isisavali milijune, neće moći zaštititi svoju poziciju, sve će izaći na vidjelo tko god da je u pitanju.  Idemo sada sanirati štetu koja je ogromna. Vjerujem da ćemo vrlo brzo poslati poruku da se to da urediti na zdravim ekonomskim osnovama”, naglasio je Čović, poručivši da se davno trebalo reagirati, ali se, kako je rekao, vlasnička struktura morala poštovati.//G.Š/B.G