DOLAZI NAM PRAVA ZIMA

0
661

Od sredine dana padat će snijeg u Gorskome kotaru, a do večeri i u ostalim kopnenim područjima. U početku se posebice u Lici očekuje i kiša koja se može smrzavati na tlu

Danas će prevladavati umjereno do pretežno oblačno i prijepodne uglavnom suho.

No, od sredine dana padat će snijeg u Gorskome kotaru, a do večeri i u ostalim kopnenim područjima. U početku se posebice u Lici očekuje i kiša koja se može smrzavati na tlu.

Na Jadranu kiša najprije na sjevernom dijelu, potom i u Dalmaciji, češća i izraženija bit će prema kraju dana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji istočni, a na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo.

Najviša dnevna temperatura bit će od -2 do 3 Celzijeva stupnja na kopnu te od 7 do 12 stupnjeva na obali i otocima, prognozira za subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Na većini cesta promet teče bez posebnih ograničenja. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Hrvatski autoklub (HAK) podsjeća vozače da trbaju prilagoditi brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavati sigurnosni razmak između vozila.

HAK: promet teče bez posebnih ograničenja

Tijekom prvog vikenda ove godine, osobito danas, u ranim jutarnjim satima očekuju se gužve i čekanja na graničnim prijelazima prema Sloveniji, poglavito na prijelazima Bregana i Macelj zbog odlaska na skijaške destinacije u Francusku, Italiju, Austriju i Sloveniju.

HAK savjetuje vozačima da pažljivo isplaniraju vrijeme polaska odnosno putovanja kako bi izbjegli čekanja i gužve te što sigurnije i ugodnije stigli na svoja odredišta.

Također, zbog najavljenog pogoršanja, kiše i snijega, savjetuju vozačima da na put ne kreću bez zimske opreme te da provjere stanje i spremnost vozila za dugotrajno putovanje. 

Uz privremenu regulaciju vozi se na autocesti A1 na čvoru Sveti Rok na silaznom kraku iz smjera Zagreba prema naplatnim postajama Sveti Rok.

Na riječkoj obilaznici, na čvoru Orehovica, zbog radova je za sav promet zatvoren izlazni krak za Sušak.

Povremeno je pojačan ulazak osobnih vozila na graničnim prijelazima: Bajakovo, Županja, Slavonski Brod i Stara Gradiška, izlazak na Bregani.

Granični prijelaz Harmica sa Slovenijom otvoren je za vozila do 7,5 tona.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe. bpz.ba