Dr. Iva Tolić – znanstvenica podrijetlom iz PosuÅ¡ja dobitnica stipendije vrijedne 2,15 mil. eura

0
318

Europsko istraživačko vijeće dodijelilo je 5000. istraživačku stipendiju dr. Ivi Tolić, znanstvenoj savjetnici Instituta Ruđer Bošković. Stipendija se dodjeljuje na pet godina i vrijedna je 2,15 milijuna eura. Dr. Iva Tolić bavi se proučavanjem biofizike stanica.

“Odbor za industriju, istraživanje i energiju jako je naporno radio kako bi osigurao novac namijenjen za znanstvenike, kroz Europsko istraživačko vijeće kao i kroz ostale dijelove programa Obzor 2020. Nadam se da će ova stipendija omogućiti dr. Tolić da se u potpunosti posveti svojem istraživačkom projektu u Institutu Ruđer Bošković. Budućnost Europske unije ovisi o znanstvenicima poput nje”, izjavio je predsjednik Odbora Jerzy Buzek.

“Izabrana sam kao pettisućiti dobitnik granta Europskog istraživačkog vijeća, koje podupire najprestižnije projekte za fundamentalnu znanost u Europi. Jako sam sretna ne samo što sam dobila taj grant, koji će mi omogućiti da se bavim istraživanjima u Zagrebu na Institu “Ruđer Bošković”, što je velika čast, već i zato što sam izabrana kao jubilarni, pettisućiti dobitnik, što je jako lijepo i sada to u Bruxellesu slavimo”, izjavila je Tolić.

Inače, Iva Tolić ima hercegovačke korijene, njezin je otac iz Osoja pokraj Posušja.

bpz.ba