DR. SANJA VLAISAVLJEVIĆ Od respiratora do javnog prijevoza i plastičnih noktiju

0
381

Nakon što je smijenjen prvi tim Civilne zaštite F BiH zbog „neefikasnosti“ i velikog broja članova, imenovan je manji koji je, očigledno, pokazao potpunu efikasnost u proteklom periodu. Zgodno je primijetiti da je iz prvobitnog sastava Civilne zaštite uklonjen ministar zdravstva F BiH. Slučajnošću i Hrvat. A još većom slučajnošću, liječnik. U novom sastavu su ekonomisti, politolozi, pravnici, socijalni radnici, putnici od deminiranja do civilne zaštite. Nacionalna struktura je 6:3 za Bošnjake.

Piše: dr. Sanja Vlaisavljević

Liječnika osim Davora Pehara nema! A i Pehara tko pita za bilo što. Treba se prisjetiti riječi Jelke Miličević kako nisu zakonski utemeljene izmjene u sastavu i broju članova Stožera. Čisto da se ne smetne s uma treba se prisjetiti ovih riječi.

No, dobro. Toliko o strukturi novog stožera Civilne zaštite F BiH.

Mjere koje su donijeli proteklih dana vrijeđaju pamet žitelja Federacije. Ma, svakog čovjeka. Baš nekako prvog dana Ramazana ukinut je policijski sat i produžen rad pekarni i dućana s prehrambenim proizvodima. Mjera stupila na snagu: odmah! Našli su se tu i stariji i djeca, ali mjera kojom im se tri dana u tjednu dozvoljava kretanje je trebala stupiti na snagu par dana nakon donošenja. Malo je nejasno jesu li su potrebe vjernika ispred brige o djeci i starima? Očigledno jesu.

Par dana kasnije saznajemo da su nabavljeni respiratori za pomoć oboljelima. Dirljivo. Generozno. Kako u stožeru nema liječnika, ili onaj jedan koji jeste član stožera i ne zna za nabavku, tako je briga o nabavci dana u ruke uzgajivaču malina. Dobro, to i ne čudi jer Solak veli obraćajući se umirovljenicima, da su lijekovi nepotrebni umjesto neophodni, pa je tako, valjda, i sa respiratorima koji jesu neophodni, ali ovakvi i na ovakav način nabavljeni, nepotrebni.

Nakon toga Solak doživljava prometnu nesreću. Nestaje sa javne scene. Na njegovo mjesto dolazi Sanita Alagić kojoj je najvažnije da su respiratori u BiH. Procedure, valjanost respiratora, javne nabavke…? Ma koga briga. Deset milijuna je deset milijuna dobiti. Zanimljivo je da je na čelu stožera Bošnjak, njegova zamjenica Bošnjakinja, dobavljač respiratora Bošnjak, a da Hrvatica, Jelka Miličević koja je također zapovjednica Civilne zaštite nema nikakvu informaciju o toj nabavci.

„Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo uređuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog stožera Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade FBiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite…U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena.“

Je li postoji svetost čovjeka i njegova zdravlja? Je li život iznad bogaćenja ponekih? Neodoljivo podsjeća na rat i krađu humanitarne pomoći iz gladnih usta žitelja BiH. I dok su oni patili gladni i žedni, drugi su se bogatili otimajući im iz usta pomoć njima namijenjenu pa smo netom nakon rata svjedočili poplavi dućana prepunih artikala iz humanitarne pomoći.

No, dobro! Posljednji izraz brige za umorne, bolesne i preplašene žitelje FBiH je naredba o karanteni za starije osobe i djecu tijekom prvosvibanjskog praznika. Uveden je policijski sat od 22.00 za sve.
Dobro je poznato da su stariji ljudi skloni velikim žurkama, opijanju i kretanju u velikim skupinama. Djeca još i više. Kad djeca navale sa žurkama nitko ih zaustaviti ne može. Stoga, trebalo ih je zatvoriti u domove, a svim ostalima dati mogućnost da uživaju u čaroliji praznika. Vrijeme početka policijskog sada? Hm, odmah nakon jacije i teravije. Negdje oko 21.45. Sve zadovoljeno. Svi zbrinuti, i ugroženi i vjernici podmireni. Vuk sit i ovce na broju.

I baš u danima naglog porasta potvrđenih slučajeva zaraženih Corona virusom, u Sarajevu će krenuti probne vožnje GRAS-a kako bi sve bilo spremno za normalizaciju života odmah nakon prvosvibanjskog praznika. Putnici će sjediti udobno smješteni jedni pored drugih i voziti se u „popravljenim vozilima“ ovog javnog prijevoznika. Tramvaji će kliziti po šinama koje su u duljini od punih „200 metara“ popravljene a sve sjedeći tik jedni pored drugih, uz uobičajeno zatvorene prozore. Frizerski i kozmetički saloni u kojima klijenti sjede na razdaljini manjoj od pola metra će krenuti s radom. Hajde barem će briga o trepavicama, plastičnim noktima i boji za kosu biti zbrinuta. Najvažniji su prioriteti.

I tako dok broj zaraženih raste, dok RS opet pooštrava mjere, F BiH normalizira život ponekih.

Testiranja se vrše tek onako, usput. Nema karantene pri ulasku u državu, centri namijenjeni karanteni su prepušteni sami sabi. Sjetimo se samo potresnih priča zatočenika na Bjelvama u Sarajevu kako ih nitko nije obišao danima, nikakvu im pomoć nije dao. Testiranje? Nije bilo potrebe!

Virus je došao virus će jednom i proći, ali lopovluk, bezobrazluk i prevare neće nikada u ovoj maloj zemlji. Pitanje je samo prigode! A Corona se pokazala baš zgodnom