DRAGAN ČOVIĆ Nesporazumi SDA i HDZ-a BiH su eskalirali, imamo krizu na svim razinama

0
284

Čović kaže kako je očito da koalicija u Federaciji BiH ne funkcionira, ali također je jasno da ne funkcionira ni Vijeće ministara BiH Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH, kaže kako je jučerašnji sporazum Izetbegovića i Dodika mrtvo slovo na papiru, o čemu je već jutros izvijestio ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, kao i Federicu Mogherini i Johannesa Hahna.

Čović za Klix.ba kaže da je detaljno pročitao jučerašnji sporazum Dodika i Izetbegovića te da su sporne točke 2 i 3.

“Prema onome što smo mi do sada imali usuglašeno, a mehanizam koordinacije se usuglašava posljednje tri ili četiri godine, sporne su točke dva i tri sporazuma Izetbegovića i Dodika. Tu je očita želja, ja ne znam iz kojih razloga, da se eliminira participiranje županija, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, u mehanizmu koordinacije”, kaže Čović.Dodaje kako je s Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem u petak razgovarao o temi mehanizma koordinacije jer je postojala inicijativa da se održi sastanak predsjednika RS-a i Predsjedništva BiH te da je tada Izetbegović iznio ideju o izbacivanju županija, ali mu je jasno stavljeno do znanja da to ne može proći niti to ima smisla.”Očito je problem na relaciji MMF-a i blokade koju je napravila SDA potpisivanjem pisma namjere. Postoji potreba cirkulacije novca na entitetima, ali ne bih dalje ulazio u špekulacije. Drago mi je da se razgovara, ali se ne može praviti dogovor o mehanizmu koordinacije bez predstavnika svih političkih opcija na razini BiH ili predstavnika tri naroda”, kaže Čović.Bit je, kako je pojasnio, da se radi o pokušaju eliminiranja nižih razina vlasti, što je za njega neprihvatljivo, dodaje Čović.”Mi smo bili zagovornici da u sustavu kooridnacije bude samo jedna razina vlasti, odnosno država, ili, ako se već spominju tri razine vlasti, da tu budu uključene i županije sukladno njihovim ustavnim ovlastima. Županije imaju ogromne ovlasti, što isključivo što podijeljenje i mi nećemo dozvoliti da one budu isključene iz mehanizma koorodinacije. Naravno, to ne znači nikakve blokade, a ovaj dogovor je možda i pokušaj da se skine odgovornost s onih koji su to blokirali u posljednjih 5-6 mjeseci”, dodaje Čović.

Čović jasno kaže da je sporazum Izetbegovića i Dodika mrtvo slovo na papiru.

Dodaje da je za njega prihvatljiv neki novi sastanak predstavnika političkih stranaka na razini BiH ili predstavnika tri naroda gdje bi se pokušale otkloniti nejasnoće.

“Sve sam ja to predlagao. Mi smo u petak imali sastanak, nas trojica iz Predsjedništva BiH, gdje je jasno pokušano da se dogovore svi predstavnici svih razina vlasti i svih naroda”, kaže Čović za Klix.

Dodaje da je za njega prihvatljiv neki novi sastanak predstavnika političkih stranaka na razini BiH ili predstavnika tri naroda gdje bi se pokušale otkloniti nejasnoće.

“Jutros sam bio u prilici izvijestiti gospodina Lajčaka, Mogherini i Hahna da jučerašnji dogovor nije ono što se očekuje i što može proći razinu Vijeća ministara tako da ćemo rješenje morati tražiti u nekom novom okviru”, kaže Čović.

Za sutra je bio zakazan sastanak izaslanstva SDA i HDZ-a BiH na kojem se trebalo razgovarati o krizi vlasti na razini FBiH i Vijeća ministara. Sastanku su trebali prisustvovato Čović, Izetbegović, Zvizdić, Novalić i Milićević.

Čović otvoreno kaže da su nesporazumi između SDA i HDZ-a BiH eskalirali.

“To neću kriti, ne bismo ovaj sastanak ni zakazivali da imamo funkcioniranje te naše koalicije. Ovaj sastanak SDA i HDZ-a BiH je zakazan još prošli tjedan, i mi moramo vidjeti želimo li rješavati pitanja. Razumijem da su se donose između SDA i SNSD-a zaoštrili, imali su protekli tjedan svakakvih izjava, spominjanja crvenih crta i slično, a onda se iza toga sjedne i napravi dogovor. Dobro je praviti dogovore, ali ne na taj način”, kaže Čović.

Čović dodaje kako je očito da koalicija u FBiH ne funkcionira, ali također je jasno da ne funkcionira ni Vijeće ministara BiH jer smo svjedoci da se sa dnevnog reda stalno skidaju određeni prijedlozi jer nisu usuglašene među koalicijskim partnerima. bpz.ba