DRŽAVNI TERORIZAM NA DJELU

0
391
19.01.2013., Opatija - Hrvatska demokratska zajednica za pripremu kampanje za lokalne izbore 2013. godine organizirala klauzuru najvisih tijela stranke u Milenij Grand hotelu. Miroslav Tudman Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

IZVANREDNO STANJE: ‘Žica oko vrata će idući put biti jače stegnuta, Tuđman mora dati ostavku!’

Autor: Damir Kramarić bpz.ba

Predsjednica lijepi pločice, a na terorizam ne reagira! Ne javlja se ni Odbor za nacionalnu sigurnost pa se pitam što će nam takva oporba. Šalju poruku da napadači idući put mogu ići i korak dalje. U Hrvatskoj na djelu imamo izvanredno stanje, dramatičnim tonom upozorava dr. Jurčević.

Svega dan-dva nakon brutalnog terorističkog upada maskiranih provalnika u redakciju Hrvatskog tjednika, odnosno – nakon provale u redakciju, prislanjanja pištolja na čelo i zatezanja žice oko vrata grafičkog urednika, uništavanja redakcije te ostavljanja prijetećih poruka, glavni hrvatski mediji ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo!

Nitko ne radi analizu pozadine ovog nezapamćenog čina, nitko ne raspravlja o ugroženoj nacionalnoj sigurnosti i gušenju medijskih sloboda, nitko ne uređuje emisije na ovu temu, ne poziva u studio stručnjaka za terorizam, nitko se ne sjeća da su brojni mediji danima objavljivali dramatična predviđanja i analize nakon terorističkog čina na redakciju ‘Charlie Hebdoa’ pa ispada da nas terorizam u Francuskoj zanima, sudbina Grčke također, no raspad sustava sigurnosti u Hrvatskoj – nimalo?!

Jer, nastavak vijesti o brutalnom terorizmu u Hrvatskoj nitko ne nudi, iako nam je svima poznato da je cijelu seriju nastavaka imala čak i priča o ‘skandaloznom’ ličkom hamburgeru, psu koji je osuđen zbog preglasnog lajanja, rodi koja ne može letjeti na jug Afrike pa na dimnjaku kod Slavonskog Broda svako proljeće dočekuje svog ‘rodana’, o Severini i Milanu, Severini i novom dečku, Severini i bivšem dečku, Sevi i bivšem zaručniku… Sve priče imaju nastavak, samo vijest o terorističkom napadu na zadarski tjednik u glavnim medijima ne smije imati nastavak!

Zašto glavni mediji, premijer, predsjednica, čelnik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, većina političkih stranaka, prešućuju provorazredni skandal, odnosno priču koja je danima trebala odjekivati do neba? Trebamo li se zabrinuti zbog eskalacije nasilja, premlaćivanja, prijetnji i otkaza novinarima (Željko Peratović, grafički i glavni urednik Hrvatskog tjednika, Helena Krmpotić…), saborskim zastupnicima (Mirela Holy), sudskim svjedocima (Ivan Krmpotić i ostali svjedoci protiv Perkovića), ministrima (Boris Lalovac)? Što rade tajne službe i policija, kada u Hrvatskoj vlada ovakav kaos, upitali smo političke i medijske analitičare.

”Najvažnije je istaknuti da to nije bilo kakav, već državni terorizam! Ovaj napad nije počinila uvrijeđena osoba, već je riječ o profesionalcima, odnosno o terorizmu kojeg su organizirale državne strukture. Oni ne uspostavljaju red, već čine ono za što misle da im može pomoći na sljedećim izborima. Izvršna vlast tako ruši parlamentarni sustav i trodiobu vlasti. U isto vrijeme provode se politički naručena uhićenja za djela koja nisu novijeg datuma. Milanović je, dakle, preuzeo model Slobodana Miloševića, što znači da će učiniti sve – bilo kroz institucije ili van institucija – kako bi zadržao vlast. Ovo je katastrofa za Hrvatsku, jer se državnim terorizmom ruši demokracija! Zašto se to događa? Zato jer su ključne osobe iz sfere politike, pravosuđa i policije uključene u koruptivnu hobotnicu. Mnogo je informacija o kriminalnim djelatnostima premijera i ministara, a oni te informacije ne demantiraju, niti ikoga tuže. Umjesto toga, provodi se nasilje nad medijima koji nisu okupirani. Hrvatski tjednik otkrio je važne teme i zato je na meti državnog terora. Rukopis napada na redakciju je – bez imalo dvojbe – obavještajno politički”, ističe dr. Josip Jurčević, najpoznatiji znanstveni istraživač djelovanja udbaško-koruptivne hobotnice.

Primjećuje potom kako ‘uvezani’ mediji uopće ne reagiraju na ovaj skandal, a to ne čine ni hrvatska predsjednica, kao ni šef saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

”Predsjednica lijepi pločice, hvata ribe, no na ovaj terorizam ne reagira! Ne javlja se ni saborski Odbor za nacionalnu sigurnost pa se pitam što će nam oporba, kada ne reagira čak niti na najgori oblik terorizma. U Hrvatskoj imamo izvanredno stanje jer je suspendirana demokracija, a oni se ne oglašavaju! Još uvijek očekujem od predsjednice da prvi put poduzme nešto ozbiljno. A Miroslav Tuđman morao bi podnijeti ostavku jer se ne usudi sazvati sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost! Zamislite, koja je to poruka ostalim neovisnim medijima. Što ih čeka, ako nakon ovoga baš nitko nije reagirao? To znači da će žica oko vrata idući put biti jače zategnuta! Ovo je doista izvanredno stanje, jer bi državne institucije morale osigurati sigurnost, pogotovo medijima. Na djelu imamo rušenje temelja demokracije, no mediji o tome uopće ne govore. Ispada da poruka: ‘Ili mi ili oni’, podrazumijeva žicu oko vrata ”, naglašava profesor Jurčević.

Na pitanje što rade tajne službe i policija, kada ne sprječavaju ovakve napade, kada dopuštaju da se usred stadiona crtaju kukasti križevi, kada ne reagiraju na informacije da se pripremaju naručena ubojstva, kada saborska zastupnica tvrdi da joj prijete jer upozorava na kriminal, Jurčević odgovara da su službe – umjesto da brinu o sigurnosti – dio koruptivne hobotnice.

‘Ubojstvo Žuljevica Klice nije spriječeno, a nakon ubojstva ništa nije učinjeno da se počinitelji pronađu, pronađeno je tijelo nestalog brigadira Hrvatske vojske koji je imao vrlo važnu funkciju za nacionalnu sigurnost, no nitko se ni o tom slučaju nije oglasio. Još nisu pronađene ni osobe koje su iscrtale kukasti križ na Poljudu. Sve su to događaji s terorističkom pozadinom, koji do danas nisu rasčišćeni. Državno teroristički napad na Hrvatski tjednik je test s kojim se provjerava hoće li se ići dalje. A budući da ni mediji, ni institucije nisu reagirale, možemo očekivati da će slijedeći put žica oko vrata biti jače zategnuta. Događaji idu u smjeru koji ne odgovara vlasti, zbog čega su poslali poruku da im ne remete plan. No, svi koji stoje iza ovog političkog terorizma trebaju znati da će doći pod udar pravne države. Ako nikako drugačije, onda pod pritiskom kolonizatora Hrvatske, kojima ne odgovara opći kaos kakav je sada na djelu u Hrvatskoj”, zaključuje dr. Josip Jurčević.

Sličnu analizu ponudio nam je i umirovljeni profesor novinarstva i politologije, dr. Zdravko Tomac.

”Eskalacija nasilja i prijetnji za mene nisu iznenađenje. Odavno u svojim tekstovima i knjigama nudim argumente za tvrdnju da Hrvatska već duže vrijeme ide u vrlo nestabilno, pa čak i opasno razdoblje, a sve zato što u Hrvatskoj postoje političke i druge snage koje su spremne na nedemokratski način sačuvati svoje pozicije. Već dugo pišem o unutarnjoj i vanjskoj agresiji na Hrvatsku, o činjenici da se protiv Hrvatske vodi specijalni rat. Tko vodi rat? U prvom redu srpska politika, koja provodi Memorandum 2, ali i hrvatska ‘peta kolona’. Tu je i vješta politika Velike Britanije, koja je postala navodni borac za istinu o zločinu u Srebrenici. Oni to rade zajedno s Rusima i Srbima da bi izveli spektakl u kojem će Vučića i Srbiju od agresora i zločinca pretvoriti u žrtvu. Nakon kamenovanja Vučića, cijeli svijet se ispričava srbijanskom premijeru te on postaje žrtva. Pogledajte ovo s kukastim križem na Poljudu. Slična je to diverzija s ciljem da se hrvatski narod optuži kao ustaški narod i da se kaže: nisu Srbi krivi, krivi su ustaše, a Srbi su se morali braniti. Pogledajte napade na Stepinca, iznutra i izvana. Cilj je dokazati da je Katolička crkva – ustaška crkva. Pogledajte optužnicu i hapšenje zapovjednika Srebrenice. Opet je cilj rat prikazati kao sukob u kojem su obje strane činile zločin. Pogledajte Milanovićev: Ili mi, ili oni! Sve je to dio istog scenarija daljnjeg zaoštravanja situacije te stvaranja izvanrednog stanja u zemlji”, upozorava dr. Tomac.

Na pitanje zašto hrvatske tajne službe ne sprječavaju sav ovaj kaos, Tomac odgovara da dio službi sve to i organizira!

”Ministar policije tek sada, mjesec i pol dana nakon skandala s kukastim križem na Poljudu kaže da su snimili dvojicu ljudi s prskalicama i da bi mogli u dogledno vrijeme otkriti počinitelja?! Dosad je kao lutajući reporter na svim mogućim televizijama govorio da je ‘svastika’ na Poljudu dokaz ustašoidnosti Hrvatske. U isto vrijeme, imamo vijest da Srbi proglašavaju praznik žaljenja nad žrtvama Oluje. Sve to se događa u istoj režiji, kako bi se stvorila atmosfera da je u Hrvatskoj na djelu ustaška politika i da je treba zaustaviti svim mogućim sredstvima. U takvoj atmosferi, Hrvatski tjednik doživljava se kao ustaški tjednik. Napad na njega mora se tumačiti kao opomena svim Hrvatima i domoljubima koji govore istinu o komunističkom režimu. Budući da su i glavni hrvatski mediji dio ove priče, oni ovaj teroristički čin prešućuju, bez obzira što profesionalna etika nalaže da se o ovome i dalje raspravlja, da se rade analize, emitiraju posebne emisije… Poruka je jasna: Pazite što radite, doći ćemo vam glave!”, naglašava Zdravko Tomac.

Dodaje potom da očekuje daljnje zaoštravanje iste politike jer nositelji te politike, prema Tomcu, u Hrvatskoj žele stvoriti izvanredno stanje!

‘Nemam dokaza da iza svega ovoga stoji i dio hrvatskih tajnih službi te policije, ali to se može zaključiti iz političkog konteksta i svih dosad poznatih činjenica”, zaključuje profesor Tomac.

UREDNIKA DAVILI ŽICOM: Hitno sazvati Odbor za nacionalnu sigurnost i alarmirati SOA-u! bpz.ba