Dubravka Šuica: BiH treba ići prema belgijskom a ne unitarnom modelu ustroja

0
397

Dubravka Šuica, zastupnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, komentirajući stanje u BiH zaN1 televiziju, kazala je kako BiH treba ići prema belgijskom a ne unitarnom modelu ustroja.

-Veliki je uspjeh da smo točku o BiH zahvaljujući Hrvatskoj stavili na dnevni red Vijeća za vanjske poslove, nakon što je premijer Plenković tu temu otvorio na Europskom vijeću prije 20 dana, to znači da je ova tema u fokusu europskih političara – kazala je Šuica.

>>Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a raspravljali o stanju u

Dubravka Šuica: BiH treba ići prema belgijskom a ne unitarnom modelu ustroja

Ponovila je stav da prvo treba ići sa provedbom presude Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić pa formiranjem vlasti i na koncu reformama.

-Osobno mi je žao da su se izbori odvijali po starom zakonu, trebalo je poštivati odluku ‘Ljubić’, a ne stvarati zbrku nakon izbora. Nisam sigurna kako će se stvari odvijati. Interes svih naroda je da imaju svoja prava i da Hrvati ne budu samo konstitutivni i ravnopravni de iure, nego i de facto – poručila je.

Zalaže se i za presude međunarodnih sudova koji tretiraju problem nacionalnih manjina – Sejdić-Finci, Pilav, Zornić.

-Potpuno se slažem da trebaju. U zadnjih pet godina naša izvješća o BiH – u svakoj podupiremo da se implementira Sjedić-Finci, ali je izostalo. Trebalo bi da se presude počnu izvršavati – kazala je Dubravka Šuica.

Vjeruje kako se nagomilani problemi u BiH mogu rješiti dogovorom triju strana.

-Izborni zakon smo stalno spominjali, ali nismo uspjeli jer nemate većinu. To ne može riješiti ni Mogherini, ni Hahn ni zastupnici. To se može riješiti u BiH dogovorom svih strana – poručila je.

>>Je li Komšić uspio nadići čak i samog Sejdu Bajramovića?

Stav Miroslava Lajčaka, po kome se BiH mora kretati od daytonske u briselsku, označila je kao put ka poštivanju federalnih načela, navodeći kako ni Belgija nije unitarna država.

-Neka se kreće BiH prema briselskoj, a ne građanskoj. Ni u Briselu nije građanska država, nego je etnička situacija. Šteta je da ovako postizborno moramo razgovarati. Da se promijenio Izborni zakon i tako išlo na izbore – bilo bi bolje”, poručila je Šuica.

Podsjetimo, zagovornici velikobošnjačkog unitarnog koncepta tumače kako je stav EU-a – BiH, građanska država. Međutim, Belgija je višenacionalna država sa saveznim uređenjem i načelom konstitutivnosti naroda u praktičnoj primjeni i kao takva je punopravna članica EU-a.

 

M.J.