DUVANJSKI POJMOVNIK: Skuplja pita neg tepsija

0
384

Uzimanje kredita od komercijalnih banaka s 12% godišnje kamate, kao Agrokor od Sberbanke, ili kredit u švicarcimagdje kamata pojede glavnicu. Ishitreni odlazak na njemačku bauštelu, uz velike troškove putovanja i stanovanja, pa treba zajmiti da se kući vrati. Kupovina na više rata kreditnim karticama u našim prodajnim centrima. «Besplatno» ljetovanje kod prijatelja. Naknadno plaćanje carine i PDV-a. Uređenja okućnice seoskom rodbinsko-prijateljskom akcijom. Organiziranje svatova. Koalicija s Mostom. Washingtonski sporazum. Za sve ovo vrijedi: Skuplja pita neg tepsija.DUVANJSKI POJMOVNIK: Skuplja pita neg tepsija

Oduvijek se (loše) poslovalo, pa je vjerojatno tako nastao i ovaj izraz. Moglo bi se iščitati iz konteksta kako je kupovana tepsija, ali da je pita koja je u njoj bila višestruko podigla cijenu i sebi i tepsiji, pa su se kupci dobro češali po glavi kad su kući došli.

Čak se i željno iščekivani i dobro isplanirani urlap duvanjskog gastarbajtera može pretvoriti u ovu skuplja pita neg tepsija što nam pokazuje slučaj jednog Bukovičanina. Tri-četri dana kod kuće dok nađem majstore za štiropol fasadu, a onda u Brela dok oni ne završe. Potlje ćemo malo obać rodbinu, jedan dan u Ajdučke vrleti, one dvoje svatove i u tom nam vakat nazad. Kod nas je sve jeptinije, još ćemo malo i ušparat,  govorio je svojoj Mari dok se S-klasom spuštao od Tulovih greda prema Maslenici. Tribali bi jedan dan i u Međugorje, uzvrati Mara s blagim osmjehom već se vidjevši u novom kostimu na pješčanoj plaži. Međutim, odmah prvu večer planovi su pali u vodu na zatvorenom pokeru i otvorenom raubu u seoskoj gostioni gdje su se lokalni mangupi pokazali kao hladnokrvniji igrači. Idući dan, na ručku kod ženinih, kako bi bar Marinoj želji udovoljio, naš junak ispod glasa promrmlja: Sutra malo u Međugorje, pa prisutra nazad. Želeći mu dati do znanja da je čula za njegova ulaganja, punica zločesto dobaci: Zete, Gospa vraća zdravlje, a ne pare.

Izraz lijepo ocrtava loše poslovanje, neprepoznavanje tzv. skrivenih troškova i svaku kupovinu u kojoj tek sutra shvatite da ste preskupo platili ono što vam ne treba novcem koji zapravo nemate (kreditom). Nije riječ o prevari (prodavatelja, kreditora…), nego o lošoj procjeni kupca ili klijenta koju on nikad neće priznati. Samo sebi u bradu promrmlja: Skuplja pita neg tepsija.

 

Tekst: M.P. i T.M.

Ilustracija: M.P.