Frano Vukoja “BIH je zemlja u kojoj se Europa nemože snaći”

0
242

Bez sebe u Europi BiH neće moći ostati ni u sebi

Bez sebe u Europi BiH neće moći ostati ni u sebi

Foto:

U tijeku su velika geostrateška preslagivanja u svijetu pa su sve izraženije prijetnje punim i praznim puškama, odjekuju prepucavanja medijskim projektilima i ćorcima. BiH se nalazi na razmeđu svjetova pa je zaglušena i jednim i drugim. Onda se od silne halabuke sve slabije čuju domaća politička šaputanja na cesijama i sećijama, za okruglim i švedskim stolovima. Dok se u većini demokratskih zemalja vode političke bitke između lijevih i desnih, u BiH se najviše govori o zapadu, istoku, jugoistoku. Sve je počelo onda kad je jedan pračovjek nekim načinom sporazumijevanja priopćio drugom: – Naučio sam razlikovati ljevicu od desnice.

– Pa što onda? – čudio se drugi.

– Sad ćemo se moći baviti politikom – objasnio mu je. Politika se od vremena pračovjeka stalno mijenjala i mijenjala, a već je dospjela do čovjeka koji je i ljevak i dešnjak, odnosno – lješnjak! A potvrđuje se i ona misao, pristigla s istočne strane, kako samo čovjek svoga najboljeg prijatelja drži na lancu. Teške riječi koje padaju kao olovne kiše tako lako kontaminiraju političko ozračje. U širem okruženju trebat će puno više diplomacije, uglađenosti, pristojnosti… Sve je više onih koji se ponašaju kao građanin nepokorni kad ga je sudac na sudu pitao: – Jeste li za dotičnog gospodina rekli da je nekorektan, obični gad, lažov…

– Sve je to istina, gospodine suče, ali ja to nisam rekao – branio se građanin nepokorni.

No, neki se opet ponašaju kao Mujo na sudu kad ga je jedna gospođa tužila zbog uvrede nakon što ju je nazvao kravom. Sudac se obrati Muji:

– Znate li da ne smijete jednu gospođu nazvati kravom? – A mogu li kravu nazvati gospođom? – upita Mujo. – E, to možete – odgovori sudac.

– Oprostite, gospođo – ispriča se Mujo.

Mnogi ne znaju kuda gone, sličeći na onog koji je previše slavio i teturajući pošao kući. Sinčić ga ugleda s balkona i viknu: – Mama, evo ide tata! – A kojom stranom ulice? – upita ga ljutita majka. – S obje strane – objasni sinčić.

Jedan partner u daytonskom braku zna se ponašati kao da uopće nije u braku. Pa dolazi do nezgodnih zgoda, kao što je ona kad je jedna dama upitala gospodina: – A, zna li tvoja supruga da ste neoženjeni?!

Kako konačno popraviti povjerenje između dytonskih partnera? Jedni smatraju da valja staviti nove karte na stol, drugi su kategorični u tome da se ne smije dirati u daytonske mape, treći bi po onoj: Nećemo bratski, nego pošteno! Četvrti bi nešto između. Hrvatsko-bošnjački odnosi u Federaciji ne federiraju kako se moglo očekivati. Mostar će trebati nove mostove, a ne brane za proizvodnju nekih loših političkih struja. Pijesak pješčanog sata za rješavanje ustroja Grada Mostara samo što nije iscurio. Pitanje (ne)povjerenja u BiH na svoj je način objasnila jedna dama koja je imala problema s povjerenjem pripadnika jačeg spola: – Čak i kad bi muškarac mogao razumjeti ženu, on u to ne bi povjerovao! Proeuropske snage u BiH ne smiju biti naivne i previše vjerovati svakome, dobro bi bilo malo ozbiljnije shvatiti riječi Friedricha Hebbela, njemačkog dramatičara iz 19. stoljeća: “Tko započne time da vjeruje svakome, završit će tako da će svakoga smatrati nitkovom. “Svjetski mediji objavljuju kako je konačno neminovan novi ustroj BiH, koji je na tragu onoga što Hrvati čitavo vrijeme zagovaraju. Gotovo da se poklapa s prijedlogom bh. biskupa od prije nekoliko godina. Sad biskupi poručuju hrvatskim političkim snagama da se što čvršće ujedine kako im drugi ne bi nametnuli vlast. Sve se ozbiljnije govori o Daytonu 2. No, neki i dalje uporno govore kako Dayton 2 nije po Daytonu, a već 20 godina čitaju ga kao: Daj to nama! Bit će problema oko provođenja novog ustavnog ustroja BiH u djelo, ali vjerujemo da će bh. proeuropske političke snage nadjačati neeuropske politikantske. BiH drugog puta osim europskog ne može imati, bez sebe u Europi BiH neće moći ostati ni u sebi. Može joj se dogoditi kao Muji kojem se obratio Haso: – Ove godine nemam love za odlazak na more.

– Nije to ništa, ja nemam love ni za ostati kod kuće – požali se Mujo.