GENERAL-BOJNIK – LEGENDARNI ZAPOVJEDNIK TIGROVA: Jozo Miličević mogući ministar branitelja?

0
978

Nakon ostavke ministra branitelja Mije Crnoje u javnosti se spekulira o kandidatima za novoga ministra. Jedno od imena koje se spominje u javnosti je i ime generala-bojnika Joze Miličevića, legendarnog zapovjednika 1. gardijske brigade Tigrovi

Samo dan nakon ostavke Mije Crnoje zbog brojnih afera koje su otkrili mediji u samo nekoliko dana otkako je prisegnuo za ministra, u javnosti se naveliko spekulira tko će naslijediti njegovu fotelju. Iako je jučer savjetnik Predsjednice za branitelje Ante Deur potvrdio kako nije zainteresiran za njegovog nasljednika. U igri su, kako doznajemo, general Krstičević, saborski zastupnik Glasnović te general-bojnik Jozo Miličević, zapovjednik Tigrova u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak i Oluja.

Prošle godine napravio je incident koji ga je umalo stajao smjene samo desetak dana nakon što je došao na dužnost hrvatskog vojnog izaslanika u Kini. Naime, prilikom službenog posjeta ministra obrane Ante Kotromanovića u kolovozu 2015. general Miličević nije bio čitavo vrijeme u njegovoj pratnji tijekom protokolarnih susreta s kineskim vojnim dužnosnicima. Time je postupio suprotno pravilima službe, a razlog je bio osobne naravi – Miličević naime nije uspio za svoju obitelj srediti adekvatan smještaj pa je vrijeme, umjesto s ministrom obrane, trošio tražeći po Pekingu stan čija najamnina pokriva iznos koji mu odobrava MORH.

Da stvari ne klapaju na relaciji ministar Kotromanović – načelnik Glavnog stožera Lovrić – general Miličević potvrdio je i u otvorenom pismu upućenom u studenom prošle godine. Vojni vrh optužio je za sustavni progon, šikaniranje, zlostavljanje, vrijeđanje dostojanstva, ugleda i časti te uskraćivanje jednakih prava za napredovanje, profesionalni razvoj, nagrađivanje i pravnu zaštitu. Antu Kotromanovića i Dragu Lovrića optužio je za kriminal, kršenje načela pravednosti, objektivnosti i transparentnosti, što je u konačnici dovelo do nanošenja štete njemu osobno, ali i slabljenju obrambenog sustava RH, zaključio je u svom pismu iznimno cijenjeni general Jozo Miličević.

O njemu u superlativima govore brojni suborci, kao i prvi zapovjednik Redarstvenih snaga Ivan Krmpotić, nedavni svjedok na suđenju u Muenchenu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

– Miličević je istinski heroj Domovinskoga rata, a sjećam ga se još kao mladića kada sam mu bio profesor na Policijskoj akademiji. Još 90-te godine pristupio je Prvih hrvatskim redarstvenim snagama pokazao je iznimnu snagu i odlučnost koja se rijetko viđa. Riječ je o iznimno moralnoj osobi, vrhunskog obrazovanja na prestižnom američkom West Pointu, i prošao je sve prve postrojbe i završio kao vrlo utjecajan general slavne hrvatske postrojbe Tigrovi, koji su bili ne samo vojna prijetnja okupatorima, nego i stvarna fizička snaga hrvatske vojske i države. Kasnije je postao iznimno cijenjen stručnjak i profesionalac bez ijedne mrlje u karijeri, tvrdi Krmpotić.

Javnost ga pamti i kao jednog od ključnih svjedoka u aferi Kamioni, kada je za višemilijunsku provjeru optužen tadašnji ministra obrane Berislav Rončević. Kao tadašnji glavni inspektor HV-a svojom je inspekcijom otkrio cijelu aferu te teretio upravo Rončevića, o čemu je dao opsežan iskaz 2010. godine. bpz.ba