General Krstičević: Oluja je simbol junaštva, a tajna te pobjede je u našim ljudima

0
467

Na kninskoj tvrđavi u petak ujutro, 5. kolovoza, počelo je obilježavanje 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Na kninskoj tvrđavi u petak ujutro, 5. kolovoza, počelo je obilježavanje 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluje”, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Svečanom podizanju zastave na kninskoj tvrđavi nazočit će državni i vojni vrh na čelu sa predsjednicom Republike i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom tehničke Vlade Tihomirom Oreškovićem. Ondje će tradicionalno biti pročitana imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji”.

U Knin su već pristigli brojni građani kojih se, po najavama, očekuje oko 100.000. Među njima su brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. sudjelovali u “Oluji”.

Branitelji su svoje suborce koji su ranjeni u akciji i danas su invalidi iznijeli na ramenima na vrh kninske Tvrđave tako da su neki od njih prvi puta došli na to mjesto 21 godinu nakon oslobođenja.

S Tvrđave svečanost će se preseliti u središte grada gdje će Dan pobjede biti obilježen cjelodnevnim programom.

General Damir Krstičević, koji je u vrijeme Oluje bio zapovjednik 4. gardijske brigade, čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja svima onima koji su u ratu izgubili svoje najmilije, svim braniteljima, građankama i građanima.

Naglasio je kako se Oluju ne može gledati samo s pozicije ta 84 sata. Za mene je cijeli Domovinski rat bio priprema za Oluju, a posebno posljednjih godinu dana. Velika odluka bila je krenuti na Dinaru u akciju “Zima 94”.

Hrvatska vojska i policija izvele su nekoliko važnih akcija i dovele do toga da se Oluja mogla izvesti tako uspješno – brzo odrađen posao, donesena sloboda uz najmanje žrtve, rekao je general Krstičević.

Govoreći o akciji oslobađanja Dinare, Krstičević je rekao kako je izazova bilo jako mnogo – zima, ekstremne temperature … Dinaru ne bismo oslobodili bez emocija s kojima su u borbe ulazili naši gardisti i bez potpore hrvatskog naroda.

Oluja je simbol junaštva, a tajna te pobjede je u našim ljudima. Ponosan sam što sam bio sudionik tih događaja, naglasio je general Krstičević.

bpz.ba