General Petković nije pušten na sprovod svoje majke

0
381

Generalu Petkoviću ovih je dana preminula majka Zorka Petković u 87. godini. Nije dočekala slobodu za svog sina. Pokopana je jučer (22. kolovoza) uz nazočnost fra Ante Budimira iz Brodarice i don Miljenka Babaića iz Stona te župnika Ante Omazića. Prva dvojica rekli su da su Milivoja upoznali kada je “tribalo biti ‘Za dom spreman’, braniti hrvatski narod, državu i vjeru.” Fra Ante je rekao: “Majka Marija dočekala je uskrsnuće svog sina, a majka Zorka nije dočekala slobodu svog sina, a niti je on mogao ispratiti svoju majku na vječni počinak…” Redakcija dnevno.hr obitelji izražava sućut.

Uskoro obilježavamo 24. obljetnicu rujanskog rata na šibenskom području. Bitka je započela 16. rujna 1991. godine kada su snage JNA i četnika krenule presjeći Hrvatsku zauzimanjem Šibenika iz dva smjera, Bribirske Mostine – Zaton – Šibenski most i smjerom Drniš – Pakovo Selo – Šibenik. Napadne operacije izvodio je 9. Korpus JNA pod zapovijedanjem zloglasnog generala Ratka Mladića. Temelj obrane tada žestoko napadnutog Šibenika bila je 113. brigada kojom je zapovijedao general Milivoj Petković, danas zatvorenik Haaškog suda zbog navodnog udruženog zločinačkog poduhvata Republike Hrvatske u BiH. Njegov tada zamjenik Božo Marković preminuo je i počiva na svojoj rodnoj grudi u Tomislavgradu.

Dana 18. rujna 1991. godine branitelji su odbili napad i zaustavili četnike na mostu u Vodicama. Nekoliko dana prije općeg napada na Šibenik, zauzeta je bitnica na Žirju koja je u obrani Šibenika odigrala ključnu ulogu, jer se s te bitnice djelovalo po brodovima koji su trebali napadati Šibenik s mora. Neprijatelju je to bilo iznenađenje i to je uvelike doprinijelo demoraliziranju i zaustavljanju neprijatelja, kao i čuveni snimak “Oba, oba su pala“.

Zasigurno će se i ove godine mnogi okititi tom pobjedom i iznositi hvalospjeve o svojoj mudroj taktici prilikom obrane grada Šibenika, a i Hrvatske jer bi osvajanje Šibenika presjeklo Hrvatsku. No, kao ni proteklih godina, nitko se neće sjetiti da je ponajveći doprinos toj blistavoj pobjedi u teškim trenutcima dao upravo general Petković kao zapovjednik 113. šibenske brigade koji je zajedno sa suradnicima donosio ključne odluke tih dana. On će i ovu obljetnicu blistave bitke dočekati u zatvoru Haaškog suda gdje bije još jednu bitku, brani Hrvatsku od pokušaja onih koji nas žele proglasiti zločincima jer smo branili svoje i u Hrvatskoj i u BiH.

Generalu Petkoviću ovih je dana preminula majka Zorka Petković u 87. godini. Nije dočekala slobodu za svog sina. Pokopana je jučer (22. kolovoza) uz nazočnost fra Ante Budimira iz Brodarice i don Miljenka Babaića iz Stona te župnika Ante Omazića.

Prva dvojica rekli su da su Milivoja upoznali “kad je tribalo biti ‘Za dom spreman’, braniti hrvatski narod, državu i vjeru”.

Fra Ante je rekao: “Majka Marija dočekala je uskrsnuće svog sina, a majka Zorka nije dočekala slobodu svog sina, a niti je on mogao ispratiti svoju majku na vječni počinak…”

image1 (1)
Također je kazao da oni koji su na danas vlasti i oni koji žele doći na vlast od najmanje do najviše razine vlasti ne spominju niti ih je briga za sudbinom Milivoja i drugih hrvatskih branitelja, pogotovo branitelja s područja BiH koji dali golem obol obrani Hrvatske.

Tako smo u nedavno prikazanom serijalu o Oluji saznali da su jedinice HVO-a odigrale neke od ključnih uloga u oslobađanju i da je u tim akcijama poginulo preko 300 branitelja HVO brigada.

Djelatnici portala Dnevno žele izraziti sućut generalu Petkoviću povodom odlaska njegove majke i u ovim teškim trenutcima poslati mu poruku da nije sam i da suosjećamo s njim i mi i bpz.ba