Grabar-Kitarović: Kada je riječ o migrantskoj krizi, sve dolazi na ono što sam govorila na samom početku

0
342
Zagreb, 19.02.2015 - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović točno u 8.30 sati stigla je prvi dan na posao u Ured Predsjednika. Ispred ulaza u Ured Predsjednika izvršila je pregled počasne bojne. foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Labinu, gdje je zajedno s ministrom obrane Josipom Buljevićem nazočila svečanoj akademiji u povodu 95. obljetnice Labinske republike, kako je apsolutno nužna puna kontrola hrvatske državne granice, što ne znači zatvaranje granice, nego znači zaštitu hrvatske nacionalne sigurnosti.

-Čini mi se da kada je riječ o migrantskoj krizi, zapravo nekako sve dolazi na ono što sam govorila na samom početku, a to je da je apsolutno nužna puna kontrola granice. To ne znači zatvaranje granice, to ne znači nehumano postupanje prema migrantima već to samo znači – zaštita nacionalne sigurnosti pa i samih migranata koji su često metom terorizma i terorističkih napada – izjavio je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ministar obrane Josip Buljević istaknuo je kako će uloga vojske biti kao i do sada a može se pojaviti i kao ispomoć policiji.

-Vojska već pruža logističke usluge, a moguće je da će pomagati policiji u slučaju potrebe da kontrolira granicu. Dakle vojska će se pojaviti kao ispomoć policiji ukoliko to bude potrebno – istaknuo  je ministar Buljević.

Podsjetimo, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko sinoć je potvrdio da će Hrvatska ići u izmjene Zakona o obrani kako bi Hrvatska vojska mogla na granici pomoći policiji prilikom čuvanja granica u nekim specifičnim i specijalnim situacijama te da moramo čuvati svoju granicu kao što to radi i Slovenija, Mađarska, Austrija.

– Želim da hrvatska granica bude kontrolirana i da se izbjeglice, u onom broju koji je dogovoren sa susjednim zemljama, usmjeravajuu prema legalnim prijelazima te na legalan i human način prevezu u zemlju u koju žele ići – kazao je tom prigodom Karamarko.

I predsjednik Vlade Tihomir Orešković jučer je, nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u Berlinu, rekao kako “trenutno razmatramo da, ako to bude potrebno, u zaštiti granica policiji pomogne i vojska”.

 

M.M. bpz.ba