Grabar Kitarović: Na Lozančićevom bi mjestu davno dala ostavku

0
510

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je danas kako je krajnje vrijeme da se imenuje novi čelnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), o čemu će večeras razgovarati s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

-Mislim da je doista sazrijelo vrijeme da se imenuje novi ravnatelj SOA-e. Kad je riječ o meni, ja nemam nikavog svog kandidata. Dakle, nije mi nikako u interesu nekakva kontrola u službi, već isključivo profesionalizacija te službe. Da ona radi u skladu i s najvišim europskim i NATO standardima – izjavila je predsjednica novinarima danas na Pantovčaku.

Smatra da je prošlo i previše vremena od trenutka kada je ona stavila svoj supotpis na odluku o razrješenju sadašnjeg šefa SOA-e Dragana Lozančića.

-Šef službe dobiva, prema zakonu, instrukcije za svoj rad od predsjednice države i od strane Vlade. Ako ne uživate povjerenje jedne od tih strana, onda je vrlo teško obavljati posao i ja se zapravo čudim zašto je gospodin Lozančić ustrajao biti na toj poziciji kad je ta situacija ne samo vrlo neobična nego nije ni u skladu sa zakonom – dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Potvrdila je kako je očekivala da će nakon pokretanja procesa smjene očekivala da će Dragan Lozančić sam podnijeti ostavku.

-Ja bih na njegovom mjestu, da mi predsjednik države kaže da ne uživam njegovo povjerenje, definitivno tražila drugi posao – kazala je.

>>Alan Ford i TNT u Banskim dvorima

Odbila je komentirati medijska nagađanja imena mogućih Lozančićevih nasljednika.

-Očekujem od Vlade prijedlog kandidata, a isključivo su kriteriji stručnost, kompetentnost, politička neovisnost – zaključila je predsjednica Republike.

 

R.H.

  bpz.ba