Gubitnički mentalitet “osoba bliskih vrhu HDZ-a” ili otvorena sabotaža?

0
355

Na prošlim parlamentarnim izborima 08. studenoga 2015. godine je Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om dobila 59 mandata, odnosno zastupnika za Hrvatski Sabor. Bilo je to veliko razočaranje, pogotovo ako se prisjetimo velike euforije, odnosno svih prethodnih izbora koje je dobio HDZ na čelu s bivšim predsjednikom Tomislavom Karamarkom.

Dva mjeseca nakon se spominjala i izborna prijevara u režiji SDP-a, što nije bilo neutemeljeno, jer ono što se u izbornoj noći dogodilo je ne samo politički, već i statistički nemoguće, no državno odvjetništvo nije postupilo, kao što nije postupilo ni u kojem slučaju optužbi na račun SDP-a. Ipak, ovo je tek uzgredna napomena i vidjet ćemo hoće li Apis opet biti zadužen za elektroničko prebrojavanje glasova ili će ovaj put biti drukčije.

>>Jedno je sigurno – novu vladu imat ćemo tek u 2017.

Svaki je imalo ozbiljniji promatrač hrvatske političke scene mogao zamijetiti da su dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a počele u javnost izlaziti dugo i pomno skrivane i prešućivane afere u režiji Partije i njezinih satelita, koje se ovdje, radi kratkoće teksta ne će ponavljati. No, malo tko je zamijetio da, redovito i učestalo, od dolaska Plenkovića na čelo HDZ-a, svako malo Jutarnji list (!) objavljuje neku vijest temeljenu na izjavama “osoba bliskima vrhu HDZ-a” ili “bliskog Plenkovićevog suradnika” o očekivanjima, nadanjima, planovima te stranke. Radi li se o namjernom puštanju informacija, dakle rukovođenjem strankom različitim od Karamarkove ili “novi” ljudi “pri vrhu HDZ-a” ne mogu držati jezik za zubima te pokleknu pred čarima novinara i novinarki Jutarnjeg, ili se pak radi o sabotaži?

>>Osvajanjem 60 mandata HDZ želi izbjeći “natezanje” oko tripartitne vlade i imena premijera

Jer, što je drugo izjava “osobe bliske vrhu HDZ-a”: Plan je da Hrvatska demokratska zajednica na rujanskim prijevremenim parlamentarnim izborima osvoji barem 60 saborskih mandata jer će se svi ostali potencijalni politički partneri u tom slučaju preko noći preokrenuti, a pozicija za pregovore s Mostom bit će daleko čvršća.“ To nije optimizam, nije euforija, već, nakon svih afera, pljački, veleizdaja i inog kriminala bivše odnarođene partijske vlasti – najava jalovog rezultata i još jalovije vlade nego što je trenutna s Oreškovićem na čelu.

Sve ispod 70 mandata nije vrijedno, kako se kaže, ustajanja iz kreveta, a kamoli spomena. Ili i je u umovima trenutne vrhuške HDZ-a prevladao gubitnički mentalitet? Ili je, pak, na djelu strategija: najavi da očekuješ malo, pa kad i dobiješ malo ne ćeš biti razočaran i nitko te zbog rezultata ne će moći prozivati? Ako je potonje, onda je to klasična samoupravljačka strategija s krajnjim ciljem održavanja „status quo“-a u samoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici, što ne će proći, jer vodstvo odgovara za izborni (ne)uspjeh, ma koliko niska ili visoka bila očekivanja i najave, dok „čvrst“ stav da HDZ ne će odustati od premijerske funkcije sam po sebi ne znači ništa ako uopće ne bude ni u prilici zahtijevati premijersku funkciju.

S druge strane, „Mostovci“ čine ono što bi trebali činiti HDZ-ovci; Miro Bulj je podnio kaznenu prijavu protiv Vesne Pusić, a Tomislav Panenić je podnio prijavu protiv Ivana Vrdoljaka i još nekih visokih dužnosnika Hrvatske narodne stranke. Zašto nitko ne podigne kaznenu prijavu protiv Kotromanovića glede remonta MIG-ova, ili je to prepušteno također nekome iz Mosta? Zašto se Zorana Milanovića ne prijavi zbog pokušaja zaustavljanja izručenja nepravomoćno osuđenih na doživotni zatvor Perkovića i Mustača? Ili se čeka da to učini, primjerice, Božo Petrov?

>>Velika koalicija, treći put, tripartitna vlada, Pupovčeva manjina i YUTA

Zapravo je ironično što HDZ ne čini ništa kako bi promovirao sebe, već sav medijski zanimljiv prostor prepušta Mostu, pravaškim strankama i nekim pojedincima – što će na kraju zaista rezultirati osvajanjem bijednih 60 mandata, i onda će Hrvatska opet, po nezna se koji put postati zemlja pobjednika u kojoj će sve političke grupacije proglasiti izbornu pobjedu.

Hrvatice i Hrvate ne zanima računica o rastu BDP-a, formule za izračun pada stope nezaposlenosti, reorganizacija i racionalizacija javne uprave i ostale apstraktne teme. Hrvatski narod zanima kada će se zločini i pljačke početi kažnjavati, kada će kriminalci iz SDP-a i njegovih satelita odgovarati za svoje malverzacije i prijevare, kad će se otvoriti jugoslavenski arhivi i provesti lustracija, kad će prestati oskvrnjavanje spomenika hrvatskih junaka, progon branitelja i kad će prestati posvemašnje srbovanje Srbijanaca i veličanje propale zločinačke države. Plenkoviću kao da je sve na dlanu, od afere Madison do presude udbašima u Njemačkoj, no ne čini se ništa, već to iskorištavaju, kako je rečeno, pojedinci iz drugih stranaka.

Za to su moguća samo dva razloga: ili je trenutno vodstvo HDZ-a nesposobno iskoristiti priliku pa svoju nesposobnost nazivaju „desnim centrom“ (koji u europskim zemljama prestaje postojati) ili iz određenih razloga ne žele udarati po SDP-u. Tomu u prilog ide i „postavljeni cilj“, odnosno želja za osvajanjem 60 mandata, koji proklamiraju “Plenkovićevi izvori”. S tako mizernim rezultatom kasnije mogu tvrditi da nije bilo moguće složiti vladu; a kad bi osvojili 70, ne bi imali „povoda“ da HDZ ne sastavi vladu.

>>Tihomir Dujmović: Velika koalicija i Plenkovićevi šaptači

Unatoč raznim demantijima, čini se da u HDZ-u postoji grupacija koja zagovara „veliku koaliciju“ ili pojedinci iz vrha te stranke jednostavno nisu dorasli metodologiji rada koju primjenjuju mediji i njihovi vlasnici?

 

Josip Gajski       bpz.ba