GUDELJEVIĆ: Nadam se da će davno plaćena cjepiva u najkraćem roku stići do krajnjih korisnika

0
431

Danas su u Međunarodnu zračnu luku Sarajevo pristigle prve doze cjepiva naručenih preko COVAX mehanizma koje je Bosna i Hercegovina rezervirala i platila prije nekoliko mjeseci. Ministrica civilnih poslova, Ankica Gudeljević je u ime BiH preuzela cjepiva koja su već danas krenula do odredišta unutar BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U jutarnjim satima je stiglo 24.000 doza rastvora natrijum klorida i 23.400 doza BioNTech/Pfizer cjepiva. U drugoj isporuci večeras će stići 26.400 doza AstraZeneca cjepiva koja su također naručena preko COVAX mehanizma.

U delegaciji, prilikom primopredaju cjepiva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, su danas osim ministrice Gudeljević nazočili i Johann Sattler, veleposlanik EU u BiH, Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, Rownak Khan, šefica predstavništva UNICEF-a u BiH, Fabio Scano, šef Ureda SZO za BiH i Matthew Field, veleposlanik Velike Britanije u BiH.

Na ceremoniji preuzimanja cjepiva ministrica Gudeljević se obratila stanovnicima BiH riječima:

“Svjesna činjenice da zdravstveni djelatnici širom BiH rade već na izmaku snaga, da su mnoge profesije izložene najvećem riziku od zaraze, želim s vama podijeliti nadu da će davno plaćena cjepiva stići u najkraćem roku do krajnjih korisnika i da će se epidemiološka slika početi popravljati. Svima želim snagu, strpljenje i da ostanete zdravi!“

Treba naglasiti da je Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje iz okružja, a koje su izvan EU, prva dobila doze cjepiva preko COVAX mehanizma.

Podsjećamo da je Minstarstvo civilnih poslova sukladno iskazanim potrebama entiteta i Brčko distrikta, još u rujnu prošle godine naručilo 1.232.000 doza cjepiva, a kroz aktivnosti COVAX mehanizma. Iskazana je i potreba entiteta za 892.000 doza u okviru EU mehanizma nabave. Sve neophodne aktivnosti za nabavu cjepiva je Ministarstvo obavilo blagovremeno i bez ikakvih nedostataka prema COVAX mehanizmu čemu svjedoče i pristigle doze cjepiva. Produženi rok čekanja na prve doze nije ovisio o ministarstvu civilnih polova nego raspoloživim količinama za države izvan EU./HMS/