HDZ BiH u parlamentarnu proceduru šalje izmjene Izbornog zakona

0
503

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je danas u Mostaru kako će njegova stranka uputiti prijedlog oko izmjena Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru te dodao kako misli da na temu Mostara više neće biti razgovora sa SDA na razini predsjednika stranaka.

– Zaključili smo da će HDZ BiH izaći sa svojim prijedlogom oko izmjena Izbornog zakona a onda ćemo, sukladno reagiranju ostalih stranaka, vidjeti kako eventualno doći do izmjena izbornog zakonodavstva koje bi omogućile da se na jedan bolji način organiziraju lokalni izbori u svim sredinama u BiH – kazao je Čović nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH.

Dodao je kako će se zalagati da već na idućoj parlamentarnoj sjednici, koja će biti u ovom mjesecu, na dnevnom redu bude Izborni zakon.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Mostaru, kazao je kako taj grad mora biti jedinstven i da je tu točka.

– Svaki put smo inzistirali da Mostar mora biti jedinstven grad bez bilo kakvih unutarnjih podjela i to je stvar o kojoj se ne može raspravljati. Točno je da će biti 35 vijećnika u Gradskog vijeću i oko toga se ne raspravlja, samo je pitanje kako ćemo doći do 35 vijećnika i tu moramo uvažiti presudu Ustavnog suda BiH. Mi smo to vidjeli na taj način, možda može i na drugi i na treći. Mi smo iznijeli svoj prijedlog. Ja druge nisam dobio, nisam ih vidio, a da sam vidio, komentirao bih ih – poručio je Čović.

Govoreći o lokalnim izborima, Čović je kazao da će naredna sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH biti održana nakon formalnog proglašenja izbora i da će se na toj sjednici usvojiti smjernice na središnjoj razini, dogovoriti izborni stožer i dati vrlo jasni naputci komunikacije i koordinacije s općinskim odborima.

– Naše opredjeljenje je da imamo 21 ili 22 načelnika i toliko većina u općinama – istaknuo je Čović, uz konstataciju da to, naravno, može biti i više.

Kazao je kako će u narednih pet, šest dana obaviti razgovore sa svim predstavnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora kako bi se dogovorili o konceptu zajedničkog nastupa u općinama.

TAGOVI
  bpz.ba