HNS: Potrebno žurno političko djelovanje pomoći obrtu, poljoprivredi, gospodarstvu i ukupnom ekonomskom oporavku

0
263

Tijekom sastanaka komentiran je niz aktualnih tema, posebno je naglašena važnost sustavnog djelovanja zdravstvene struke i stručnih službi, kao i uvažavanje poziva da se ostane u svojim domovima. Sa sastanka je poslana ohrabrujuća poruka stanovništvu da se ovo sve skupa izdrži.

Poslan je poziv na zakonski utemeljeno djelovanje Središnjeg izbornog povjerenstva. Hrvatski narodni sabor neće podržati rješenja koja nisu u mjerodavnosti SIP-a, i protivna su zakonskim temeljima i Ustavu Bosne i Hercegovine, poručeno je.

Komentirajući održavanje Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, HNS smatra kako će uz ovakve mjere biti nemoguće zakonski organizirati izbore. Ako uvjeti ne dopuste u zakonski predviđenom roku raspisivanje izbora, stav HNS-a je da se Lokalni izbori odgode. Upućen je poziv svim demokratski izabranim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine na donošenju zakonski utemeljenih odluka i konačnog političkog stava po ovom pitanju.

Važnim je naglašena uključenost županija u pismo namjere MMF-u te kako će raspodjela novca obuhvatiti i deset županija u Federaciji. Pored toga iskazana potreba žurnog političkog djelovanja pomoći obrtu, poljoprivredi, gospodarstvu i ukupnom ekonomskom oporavku. HNS poziva Vladu Federacije BiH na značajno povećanje transfera iz federalnog proračuna nižim razinama vlasti, koji će očuvati dio obrta i pomoći ukupnoj gospodarskom stanju i pomoći rad nižih razina vlasti, kako bi se vitalni sustav županija, gradova i općina očuvao, istaknuto je.

(hnsbih.ba)