HNS: Pozdravljamo potpisivanje dvaju Sporazuma kojim rješavamo ključne političke prepreke

0
350

Hrvatski narodni sabor pozdravlja napore političkih predstavnika i potpisivanje Sporazuma o održavanju izbora u Gradu Mostaru i Sporazuma o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Ova dva velika Sporazuma čine toliko očekivani iskorak u konačnom rješavanju prepreka za održavanje izbora u Gradu Mostaru i funkcioniranje ključnih institucija u Bosni i Hercegovini koje trebaju zaštititi legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH kao i Europskog suda za ljudska prava.

Potpisani Sporazum za Grad Mostar predstavlja temelj za konačno održavanje demokratskih izbora u skladu sa svim odlukama i uklanjanjem diskriminatornih odredbi koje su spriječili izborne procese. Poslije 12 godina ovaj grad i njegovi žitelji konačno imaju mogućnost izraziti volju i birati svoje predstavnike na lokalnoj razini. Postignuti kompromis predstavlja primjer da se uz političku volju može napraviti prijeko potreban politički iskorak kojeg žitelji Mostara čekaju toliko godina. Pogledajte što donosi Deklaracija koju će usvojiti Hrvatski ...

Grad Mostar danas je jedini istinski multietnički grad i kao takav može poslužiti kao primjer svim sredinama koji svoje različitosti trebaju promatrati kao bogatstvo te ih  promicati i sačuvati. Mostar je danas ključno i strateški važno regionalno, infrastrukturno gospodarsko i ekonomsko središte koji povezuje sve dijelove jugoistoka Europe.

Također, pozdravljamo i potpisani Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se osigurava legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i njenih građana u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Implementacijom potpisanih načela riješavaju se ključne prepreke legitimnog predstavljanja i normalno političko funkcioniranje ključnih institucija koje je definirao Ustav BiH.

Oba potpisana Sporazuma predstavljaju temelj za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine osiguravajući nužne preduvjete za procese integracije koje je EU stavila pred našu zemlju.

HRVATSKI NARODNI SABOR BiH IZABRAO NOVO VODSTVO Evo tko su novi ...