Hrvati u BiH danas i sutra glasuju na 34 biračka mjesta u četiri grada

0
542

Danas i sutra (nedjelja) hrvatski državljani u BiH i dijaspori glasuju i biraju svoja tri predstavnika za novi saziv Hrvatskoga sabora. Hrvati u BiH svoje pravo glasa mogu ostvariti na 34 biračka mjesta u četiri grada: Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci. U Mostaru, gdje se očekuje i najveći izlazak, bit će otvoreno 20 biračkih mjesta, i to u Osnovnoj školi Petra Bakule, u Ulici kralja Tomislava 9, piše Večernji list BiH.Hrvati u BiH danas i sutra glasuju na 34 biračka mjesta u četiri grada

Bez velikih gužvi

– Očekujemo veliki broj birača, ali mislim kako većih gužvi neće biti. Dobro smo organizirani, dosta nam je ljudi došlo iz Zagreba na ispomoć, tako da će izdavanje potvrda ići brzo. Malo će se čekati, možda nekih 15-20 minuta, kazala nam je konzulica Republike Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, dodavši kako birači na izborno mjesto sa sobom moraju ponijeti jedan od dokumenata s fotografijom iz kojeg se nedvojbeno može utvrditi identitet osobe. To može biti ili osobna iskaznica ili putovnica, a u krajnjem slučaju i vozačka dozvola.

Hrvatski državljani u Sarajevu svoje demokratsko pravo glasa moći će ostvariti na osam biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi u Ulici Zmaja od Bosne 39.

U Tuzli će biti otvorena četiri biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u ulici Kazan Mahala 1 te u Banjoj Luci dva biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u Ulici Milana Kranovića 1.

Ovi prijevremeni izbori bit će deveti izbori za Hrvatski sabor od stjecanja neovisnosti. Birat će se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će izabrati hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina. Pravo glasa na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života, a kako bi ostvarili svoje biračko pravo, moraju biti upisani u registar birača.

U Mostaru se za glasovanje registriralo nešto više od 21 tisuće birača. U Sarajevu je prijavljeno 5900 birača, Tuzli 4700, a u Banjoj Luci njih 2538. Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje, moći će na dan izbora pravo za glasovanje dokazati potvrdom koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u BiH. Birališta će biti otvorena od sedam do 19 sati, s tim da vrijedi pravilo da svi koji se u 19 sati zateknu na biračkom mjestu, a nisu stigli glasovati, njima će biti omogućeno ostvariti svoje biračko pravo. O važnosti ovih, kao uostalom i svih izbora, suvišno je govoriti i zato sve stranke, pojedinci i neovisne liste pozivaju Hrvate u BiH i dijaspori da iziđu na izbore i tako ostvare svoje pravo.

HNS i stradalnici HVO-a

Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH), kao krovna institucija Hrvata u BiH, u svome pozivu ističe “da svi zastupnici koje izaberu Hrvati koji žive izvan Republike Hrvatske budu dio nove, stabilne saborske većine, koja bi izabrala Vladu s kapacitetom da kroz puni mandat stabilizira političke prilike u Hrvatskoj, na dobrobit svih njezinih državljana, gdje god živjeli. Glas Hrvata iz BiH trebao bi biti dio izborne potpore takvoj saborskoj većini”. Pritom, HNS BiH smatra kako zajednička lista HDZ-a RH za 11. izbornu jedinicu ima neporecivo najveći stupanj usklađenosti sa stavovima, ciljevima i politikama HNS-a BiH. “Na osiguranju zaštite prava stradalih pripadnika HVO-a i dalje ćemo raditi u suradnji s Vladom Republike Hrvatske donošenjem jedinstvenog Zakona o braniteljima kojim će se regulirati status hrvatskih branitelja iz BiH u RH”, stoji u priopćenju Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata koja pozive branitelje da iziđu na izbore.