HRVATSKA Crnoja podnio ostavku: Ne želim biti teret Vladi

0
404

Mijo Crnoja, ministar branitelja u novoj Vladi Hrvatske obratio se novinarima rekavši kako ne želi biti teret ovoj Vladi te da je podnio ostavku.

Kao što vidite, protekla su dva dana u kojima smo raspravljali, razglabali, vijećali… Preodočio sam sve dokumente hrvatskoj Vladi i pravnim ekspertima koji su ocijenili da nema nikakve krivnje koju mi vi stavljate na teret. Međutim, ja ne želim biti uteg ovoj Vladi, problem zbog kojega Vada ne bi uspjela i država krenula nabolje. Premijeru sam dao ostavku, kazao je Crnoja javlja Hrvatska televizija.

Hvala vam na strpljenju, rekao je premijer Tihomir Orešković obraćajući se novinarima. Ova smo dva dana tražili mišljenje stručnjaka, proučili dokumente. Prihvatio sam Crnojinu ostavku. Zahvaljujem mu na tome što se borio za Hrvatsku, kao i svim braniteljima. Ovo je vrlo bitno ministarstvo, rekao je.

Ostavku je večeras komentirao i Tomislav Karamarko. -Svih ovih dana na račun Crnoje iznesene su teške objede. Odlučili smo pristupiti tome uz pomoć stručnjaka, kazao je.

Crnoja je, kaže Karamarko, dokazao da su to sve bile laži i da krivnja ne postoji. Nije se izjasnio tko će biti novi ministar, ali je rekao da će biti brzo imenovan.

Imali smo Domovinski rat, a Crnoja ima častan borbeni put i ja se na to referiram. On zna puno o problemima branitelja i nije se ovo smjelo dogoditi. On kao časni čovjek nije mogao više ovo trpjeti i odlučio je reći: Ja sad idem, kazao je Karamarko.

Zastupnik Mosta Miroslav Šimić rekao je u četvrtak navečer da Most poštuje i slaže se s odlukom ministra branitelja Mije Crnoje koji je dao ostavku na svoju dužnost i tako preuzeo moralnu i političku odgovornost.

U potpunosti razumijemo da za Crnoju nisu bila jednostavna ova dva dana, a nisu bila jednostavna ni za hrvatsku javnost. Ostavili smo neko vrijeme da utvrdimo sve činjenice i činjenica je da nema kaznene odgovornosti, ali postoje elementi moralne i političke odgovornosti koje je Crnoja odlučio preuzeti, rekao je Šimić novinarima pred Banskim dvorima.

Naglasio je da Most poštuje sve ono što su hrvatski branitelji napravili za hrvatsku državu i što je napravio Crnoja, ali u ovom trenutku postojala je razina moralne političke odgovornosti koju je on preuzeo.

Šimić je istaknuo da je donošenje odluke trajalo dugo jer su htjeli utvrditi sve činjenice.

Na prvoj sjednici Vlade Hrvatske Crnoja, podsjetimo, nije sudjelovao, a pravni stručnjaci pregledali su svu dokumentaciju vezano za afere koje su se proteklih dana vezale uz njega.

Oporbene stranke u Saboru su pokrenule zahtjev za njegov opoziv. Zahtjev je potpisao 51 zastupnik iz klubova SDP-a, HNS-a, Hrvatskih laburista, IDS-a, SDSS-a i HSU-a.

Zanimljivo, na današnjoj sjednici Vlade u 10 sati ujutro Mijo Crnoja imenovan je u stručna tijela, odnosno u Koordinaciju za upravljanje državnim nekretninama i unutarnju sigurnost, što vjerojatno ide kao imenovanje po službenoj dužnosti. bpz.ba