Hrvatska demokratska zajednica danas bira novo stranačko vodstvo

0
330

Opći sabor HDZ-a, 17. po redu, počinje točno u podne kada se očekuje više od dvije tisuće izaslanika u zagrebačkoj koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Osim nedavno ponovno izabranog predsjetnika Tomislava Karamarka, izaslanici na stranačkom Saboru, biraju zamjenika predsjednika, dopredsjednike, članove predsjedništva i ostala stranačka tijela.

Jedini kandidat za zamjenika predsjednika stranke je dosadašnji glavni tajnik Milijan Brkić. Za poziciju šest dopredsjednika natječe se 14 kandidata – Domagoj Ivan Milošević, Tomislav Tolušić, Tomislav Čuljak, Anđelko Stričak, Darko Horvat, Dubravka Šuica, Ante Sanader, Oleg Butković, Božidar Kalmeta, Ivana Maletić, Miro Kovač, Josip Bilaver, Josipa Rimac i Frano Lucić.

Uz potpredsjednike, bira se i 10 članova Predsjedništva HDZ-a, po dva člana iz svake od pet skupina županija, a za tu se dužnost natječu ukupno 32 kandidata.

Izaslanici će izabrati i članove Središnjeg odbora, Visokog časnog suda te predsjednika i članove Nadzornog odbora stranke. HDZ time završava unutarstranačke izbore.

Uvodni govor na Općem saboru održat će glavni tajnik stranke, Milijan Brkić, a očekuje se i govor premijera Tihomira Oreškovića, nakon čega će početi biranje radnih tijela, a potom će govoriti i predsjednik stranke Tomislav Karamarko.

Na izborni sabor stranke pozvani su i čelnici stranaka Domoljubne koalicije, predsjednik Mosta Božo Petrov te nestranački premijer Tihomir Orešković.

>>Brkić: Most se ‘uhvatio’ na SDP-ov mamac

Podsjetimo, jučer je zasjedalo i Predsjedništvo stranke. Zasjedajući posljednji put u dosadašnjem sazivu Predsjedništvo je jednoglasno podržalo Tomislava Karamarka. Novinarima se nakon sjednice obratio predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, poručivši kako je HDZ jedinstvena i snažna stranka te kako će to pokazati i na izbornom saboru. Ustvrdio je kako je situacija oko Karamarka ojačala HDZ, a Most optužio da želi srušiti sadašnju vladu i na vlast ponovo dovesti SDP-ova čelnika Zorana Milanovića.

 

M.M. bpz.ba