Hrvatski barjak postavljen na Libu

0
451

Glavna inicijatorica postavljanja hrvatske zastave na ovoj dominantnoj uzvisini je Ljubica Krištić, Duvanjka s prebivalištem u Zagrebu.

U prigodi proslave 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”, u kojoj su aktivno sudjelovali i brojni Duvnjaci, bilo kroz razne postrojbe Hrvatske vojske, Hrvatskoga vijeća obrane ili hrvatskoga redarstva, početkom ovoga mjeseca, na uzvisini Lib koja se dominantno uzdiže iznad Kongore i Borčana, postavljen je visoki jarbol i na njemu velika hrvatska zastava.

Glavna inicijatorica postavljanja hrvatske zastave na ovoj dominantnoj uzvisini je Ljubica Krištić, Duvanjka s prebivalištem u Zagrebu, koja je ovu ideju iznijela Stipi Vukadinu Vardiću (živi i radi u Švicarskoj, obiteljska kuća mu se nalazi u samome podnožju Liba), koji je odmah spremno prihvatio njen prijedlog i sve ovo financirao.

Zastava je naručena u Zagrebu a na putu za Tomislavgrad, u Kninu, 5. kolovoza, baš na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, posvetio ju je šibenski biskup Ante Ivas. Osobno ju je donio hrvatski branitelj iz Kongore, sa zagrebačkom adresom, Marko Radoš – Mara.

Nakon što su stigli jarbol i zastava, trebalo je jarbol na rukama iznijeti uz brdo, ručno iskopati temelj za postolje, izbetonirati ga i uraditi sav ostali fizički dio posla. Toga su se spremno prihvatila četvorica braće Majić iz Kongore, sinovi Vesnini i Peričini: Ante, David, Ivan i Vladimir Dado (dobio ime po hrvatskom branitelju iz Kongore, susjedu, Dadi Galiru, stradalom 1994. godine). Momci su spremno zasukali rukave i podigli osam metara visok jarbol i na njemu razvili veliku hrvatsku zastavu, dimenzija 6×2 m, na čast i slavu svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Veliko bravo za sve koji su sudjelovali.

mandino-selo.com

gallery1

Galerijabpz.ba