Hrvatski biskupi odbacili razloge za zabranu mise na Beliburgu

0
286

                                                                                 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković upoznat je s informacijom da je Katolička crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za održavanjem mise na Bleiburgu, a kako je Sabor pokrovitelj te komemoracije, planira najprije obaviti razgovore s organizatorima te potom odlučiti što dalje i uskladiti buduće postupanje, javlja HRT.

Koruška Katolička crkva odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Bleiburgu. Smatraju da je ta misa postala dio manifestacije, koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju povijesti te nedostatku distance prema fašističkom svjetonazoru. Smatraju i da misa na Bleiburgu šteti ugledu Katoličke crkve.

Kako doznaje HRT iz izvora bliskih Uredu predsjednika Sabora, razgovarat će se najprije s Počasnim bleiburškim vodom i Katoličkom crkvom odnosno Hrvatskom biskupskom konferencijom koji su organizatori komemoracije, nakon čega će odlučiti što dalje.

– Samo ću vam reći da podržavam izjavu Hrvatske biskupske konferencije. To je sve što vam imam za reći, izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Za nas je Bleiburg mjesto koje treba biti, i za što zapravo i postoji odobrenje vlasti u Austriji, a to je da bude mjesto sjećanja i komemoracije za žrtve koje su tamo bile, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uoči HDZ-ova predizbornog skupa u Gospiću kratko je prokomentirao odluku austrijske Crkve da ne dozvoli održavanje mise u Bleiburgu.

– Meni je žao jer je misno slavlje najbolji korak i pristup prema žrtvama kroz molitvu i misu. Ali sačekajmo pa ćemo vidjeti. Ako govorimo o svetoj misi i molitvi mislim da nije bilo nikakve zloupotrebe, ali sačekajmo malo analizu iz onoga što je austrijska crkva iznijela i način kako ćemo se mi odnositi, rekao je ministar Medved.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je otvoreno pismo poglavaru biskupije Gurk-Klagenfurt u povodu odluke o zabrani održavanja svete mise na Bleiburškom polju. Kaže da je to skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude.

– Tvrdnja austrijske biskupije o tome kako je misa na Bleiburškom polju dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom tumačenju i percepciji povijesti može se jasno protumačiti kao čisti politički čin koji svoj izvor ima u utjecaju agresivnih i beskrupuloznih lijevih lobija na sami vrh crkvene hijerarhije austrijske katoličke crkve, stoji, između ostalog, u priopćenju Ruže Tomašić.

Odluku je komentirao i Vladimir Šeks, vivši visoki dužnosnik HDZ-a.

– Ovo je loša poruka koja ide na ruku ekstremistima. Nešto što je zabranjeno pokušat će se napraviti i ilegalno. To nije dobro. Nastojat ćemo da se ta odluka izmijeni. Naći ćemo načina da se uskladi s autrijskim zakonima i održi komemoracija za žrtve Bleiburga i križnih puteva, rekao je Šeks.

HBK izrazio duboko neslaganje i odbacio razloge za zabranu mise

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) izrazila je duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku.

– Dijecezanski upravitelj biskupije Gurk Klagenfurt mons. Engelbert Guggenberger, odlučio je ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju. Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje, ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.

Smatraju da uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

– Svih proteklih godina, a napose prošle 2018. godine, euharistijsko slavlje je proticalo dostojanstveno kako i priliči toj najuzvišenijoj molitvi Crkve, naglašava u priopćenju HBK.

Na inicijativu nekoliko svojih zastupnika u Europskom parlamentu još prošle godine Austrija je s dozom kritike promatrala skup. Hoće li se komemoracija ipak održati, bez mise, odlučit će Hrvatski sabor, dosadašnji pokrovitelj, u dogovoru s organizatorima.