HRVATSKI PREMIJER O SASTANKU S ČOVIĆEM I IZETBEGOVIĆEM

0
195

PLENKOVIĆ: Trebamo se držati duha i slova Daytonskog sporazuma, sva tri naroda trebaju zastupati legitimni predstavnici

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je u riječkom brodogradilištu 3. maj na svečanosti primopredaje broda za kanadske naručitelje. Komentirao je aktualne političke događaje.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak s Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem u Zagrebu. Istaknuo je da službeni Zagreb smatra kako nisu dobre prakse da jedan narod drugome bira političke predstavnike te da se treba držati duha i slova Daytonskog sporazuma..

“Cilj Vlade RH je osigurati dobre i prijateljske odnose s BiH, obzirom na geografski položaj i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Smatramo da se trebamo baš sada, kad je riječ o 25. godišnjici dejtonskog sporazuma, držati i slova i duha tog sporazuma, a to znači da predstavnici sva tri konstitutivna naroda trebaju biti zastupljeni na način da su oni doista legitimni predstavnici ta tri naroda”, rekao je hrvatski premijer.

Dodao je da se domaći politički akteri u BiH trebaju dogovoriti i iznjedriti izmjene nepravednog Izborng zakona u BiH.

Stav Hrvatske je jedinstven, mi ga komuniciramo godinama. Smatramo da prakse nisu dobre da jedan drugi narod bira predstavnika drugoga. Naš je stav da bi sami akteri u BiH, i institucije i stranke, trebale iznjedriti takav izborni zakon koja će onemogućiti situaciju koju imamo danas, da se jedan narod osjeća da su stvari nepravedne, rekao je Plenković./R. I./HMS/