Hrvatski vaterpolisti osvojili zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu!

0
332

HRVATSKA juniorska vaterpolska reprezentacija (do 18 godina) osvojila je zlatnu medalju pobijedivši u finalu Svjetskog prvenstva u Podgorici domaćina Crnu Goru s 16:13.

U zadnju, odlučujuću četvrtinu ušlo se izjednačeno (11:11), a onda su naši odigrali sjajnu obranu, odvojili se od protivnika i došli do svjetskog naslova.

Mlada izabrana vrsta, igrači do 18 godina, pod vodstvom legendi na klupi, izbornika Joška Krekovića i pomoćnika mu Mile Smodlake i Renca Posinkovića, svladala je u finalu Svjetskog prvenstva u Podgorici domaću vrstu Crne Gore s uvjerljivih i više no zasluženih tri pogotka razlike.

Niti činjenica da igraju protiv domaćina, inače vrlo jake vrste Crne Gore, niti podatak da su tribine otvorenog plivališta Morača usred Podgorice bile krcate, s 2.000 domaćih pristalica, pa niti zanimljiv podatak da je Crna Gora imala čak tri peterca, a mlade Barakude baš niti jedan… ništa, baš ništa sinoć nije moglo zaustaviti hrabru mladu hrvatsku 13-icu. Kako u vodi, tako niti kasnije u slavlju.14212794_1129238867159916_8929721516273646947_n[1]

U prvim utakmicama Svjetskog prvenstva kada su ih pratili još samo možda roditelji i najveći vaterpolski zanesenjaci, mlade Barakude nisu možda posve briljirale. No bitno, pobijeđivale su. Međutim, u posljednje dvije utakmice turnira, Hrvatska je odigrala suvereno, prikazala dvije daleko najbolje svoje utakmice na turniru te prvo ‘isprašile’ Mađare u polufinalu sa 4, pa potom i Crnogorce sa 3 gola razlike.

Počelo je s 2:0 za Crnu Goru, ali nema veze, Jednako je bilo i protiv Mađara, a osim toga to nije velika prednost u skraćenom bazenu i manjim brojem igrača i manjom loptom. Uostalom, brzo su naši reprezentativci preokrenuli na 3:2 početkom druge četvrtine. Veći su problem bile dvije osobne našeg najboljeg strijelca Duje Pejkovića već u 5. minuti.

Hrvatski uragan u Podgorici

Od spomenutih 3:2 pa do kraja druge dionice, Hrvatska je bila u stalnom vodstvu. U poluvremenu 9:7. U trećoj se četvrtini diže Crna Gora, zaredali su s tri pogotka, te je domaćin poveo 10:9, ali na hrvatsku sreću ne i za dugo. Uoči posljednje četvrtine rezultat je bio poravnat, 11:11, a zatim je krenuo hrvatski uragan.

Butić izvana, Paparić s dva metra i dalekometni projektil Biljake u nepune tri minute posljednje četvrtine odvele su Hrvatsku do 14:11 i tu je načelno utakmica ‘prelomljena’, pobjednik odlučen.

Lovro Paparić odigrao je sjajno i postigao pet golova, a Biljaka i Merčep dodali su po tri pogotka. Valečić i Butić dali su dva gola, a Lazić jedan. Luka Podrug imao je deset obrana.

hrvatska zastava, zlatna medalja

Ovo prvenstvo igralo se po novim pravilima, koja su još uvijek eksperimentalna, pa je tako bazen manji, manja lopta, igrač manje u polju te kraći napad.

U utakmici za broncu Mađarska je slavila protiv Italije 12:8. bpz.ba