Inspirativan govor i otkrivanje biste prvog hrvatskog predsjednika

0
498

Vjerujem da je Hrvatska jedno od najljepših mjesta na svijetu, istaknula je predsjednica.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvu godinu svojeg mandata obilježava Danom otvorenih vrata na Pantovčaku na kojem se okupilo nekoliko stotina građana. Šira je javnost s oduševljenjem primila vijest o tome da je predsjednica odlučila bistu Josipa Broza Tita zamijeniti onom prvoga hrvatskoga predjednika, dr. Franje Tuđmana. Djelo uglednog hrvatskog kipara Krune Bošnjaka, inače Tuđmanova prijatelja, tako će se otkriti pred očima javnosti na Danu otvorenih vrata.

>>> SJAJAN POTEZ PREDSJEDNICE: Uklonila Tita, a Tuđmana izvadila iz bunkera! Bista prvog hrvatskog predsjednika napokon na Pantovčaku

“Ovo je poseban dan. Danas sam željela biti s vama. Ovakvi susreti s vama daju mi ohrabrenje i snagu raditi na dobrobiti naše Domovine, obratila se prisutnim građanima. Pozvala ih je da prisustvuju svečanom otkrivanju poprsja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana među hrvatskim velikanima u Uredu. Ako je itko zaslužio da njegova bista bude ovdje, onda je to bista predsjednika Tuđmana koji je ovdje donosio ključne odluke za budućnost Hrvatske u najtežim vremenima. Njegova politika tada bila je politika pomirbe. Bez te politike pomirbe teško da bismo ostvarili ciljeve koje smo u međuvremenu ostvarili – oslobodili smo i izgradili našu samostalnu Hrvatsku. A na nama je da je povedemo dalje u bolji život”, izjavila je predsjednica, prenosi HRT.

Dodala je da vjeruje “da je Hrvatska jedno od najljepših mjesta na svijetu” te da je najvažnije “izgrađivati zajedništvo u cilju stvaranja boljih uvjeta za našu djecu”.

Podsjetimo, postavljanje “zaboravljene” biste prvog hrvatskog predsjednika uslijedilo je 11 mjeseci nakon uklanjanja biste Tita.

Politika zajedništva je zajednički rad za boljitak domovine i bolji životni standard građana

Napominje da ta politika zajedništva ni izbliza ne znači jednoumlje, niti da trebamo jednako mislimo, već da svi radimo za boljitak domovine.

„Ona jednostavno znači da svi zajedno radimo u cilju bolje hrvatske domovine, boljeg životnog standarda, boljih uvjeta za sve ove mlade i djecu koji su ovdje s nama, da ostaju u Hrvatskoj, a ne odlaze. A oni koji su otišli, da se vraćaju“, naglasila je Grabar Kitarović

Nužno je da Hrvatsku zajedno izgrađujemo, kako bi se postigao njezin gospodarski, društveni i svaki drugi razvoj, kazala je.

“Nakon ulaska u EU i NATO moramo postaviti strategije novog razvoja Hrvatske. A to je, naravno, blagostanje koje želimo vidjeti za sve naše državljane“, kazala predsjednica Grabar Kitarović te zahvalila okupljenima što su došli obilježiti njezinih prvih godinu dana predsjedničkog mandata.

„Napravili smo puno, ali napravit ćemo i puno više u četiri godine koje su pred nama“, zaključila je.

Nakon obraćanja predsjednice Grabar Kitarović dvojica pripadnika Počasno-zaštitne bojne, obučena u svečene ceremonijalne odore, otkrila su bistu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, prekrivenu hrvatskom zastavom. Tu je zastavu potom predsjednica predala kao dar autoru biste, akademskom kiparu Kruni Bošnjaku, umirovljenom redovitom profesoru zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Bošnjak je u izjavi novinarima rekao kada je iznimno počašćen i ponosan što je bista izložena. „Što ću vam reći, umirem od ponosa“, kazao je Bošnjak koji je s dr. Tuđmano bio dugogodišnji prijatelj i suradnik.

Tuđmanova bista nalazi se u Svečanom predvorju Ureda predsjednice Republike, uz ostale hrvatske velikane – skulpturu kralja Tomislava te poprsja bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, Antu Starčevića, Stjepana Radića.

Svečanost na Pantovčaku uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sv. Juraj“ koja je, uz hrvatsku himnu, otpjevala i više domoljubnih pjesama, “Vivat Croatia“, “Croatio, iz duše te ljubim“ i druge, a predsjednici Grabar Kitarović su  pjesmicu otpjevala i djeca iz đurđevačkog dječjeg vrtića “Maslačak“.

Građani su nakon svečanog programa obišli kompleks Ureda predsjednice Republike kako bi vidjeli gdje rade ona i njezini najbliži suradnici.

  bpz.ba