Inzko odlučio poništiti prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara

0
191

Potvrđena je informacija koju je prvi objavio Hrvatski Medijski Servis da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko odlučio poništiti prvi krug glasovanja za gradonačelnika Mostara.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upravo je obavio preporuku o načinu glasanja za gradonačelnika Mostara, kazavši da procedura izbora prema Statutu Mostara mora biti tajna. U pismu Inzko poziva da se kompletna procedura ponovi.

“Kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja Sporazuma o provedbi civilnog dijela Mirovnog sporazuma, pozivam vas da poduzemte potrebne korake za ispravljanje ovakvog stanja, tako što ćete ponoviti važeće proceduralne korake kojima se regulira izbor gradonačelnika Grada Mostara, uključujući i prvi krug glasanja za izbor gradonačelnika, te da tim putem postupak izbora u cijelosti uskladite sa Statutom Grada Mostara, a naročito sa stavom 1. člana 36 navedenog statuta”, navodi Inzko u pismu mostarskim vijećnicima.

Podsjetimo, na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u petak 5. veljače, na kojem je izabrano vodstvo mostarskog parlamenta glasovalo se i za gradonačelnika Mostara i to javno- za što se izjasnilo 31 od 35 vijećnika. Nakon prvog kruga rezultat je bio 14 glasova za kandidata HDZ BiH dr. Maria Kordića, 11 za kandidata SDA dr. Zlatka Guzina i 5 za kandidatkinju BH Bloka Irmu Baraliju.

Podsjetimo, za izbor gradonačelnika Mostara u prvom krugu potrebna je dvotrećinska podrška vijećnika, ukoliko je ni jedan od kandidata ne dobije, u drugi krug ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova. Ukoliko ni u drugom krugu ni jedan od njih ne dobije podršku dvije trećine, od ukupno 35 vijećnika, u trećem krugu gradonačelnik je onaj za kojeg glasa većina prisutnih vijećnika.

Podsjetimo vijećnici SDP BiH zatražili su od OHR-a da poništi odluku Gradskog vijeća Mostara da se gradonačelnik bira javnim glasovanje na sjednici Vijeća, jer navodno nije ispoštovan Statut Grada Mostara kojim je definirano da se gradonačelnik bira tajnim glasanjem.

– Mi smo na sjednici proveli praksu iz 2004. i 2008, odnosno 2009. godine. Zaključkom Vijeća i tada se išlo na javno glasanje za gradonačelnika. OHR je 2009. godine donio odluku o ukidanju zaključka Gradskog vijeća. To je podsjećam bilo samo zbog nemogućnosti izbora, i tada je OHR donio odluku o tumačenju proste većine i poništio samo taj zaključak, pod brojem tim i tim, dakle zna se precizno na što se to odnosilo, izjavio je jučer za sarajevski Faktor predsjednik GO SDA Mostara Salem Marić.

Ukoliko OHR, kaže Marić, bude raspravljao o prijedlogu SDP-a i njihovom zahtjevu, „onda su ovdje u pitanju neke ozbiljne igre“.

– I ako bi OHR poništio prvi krug glasovanja, što smo već obavili u petak 5. veljače ili da se ide u tajno glasanje, onda s pravom sumnjamo u neke ozbiljne igre međunarodne zajednice i OHR-a, ponovo na račun Mostara. Taj isti OHR nije osam godina našao za potrebno reagirati ništa po svome Statutu, a sada kada su se vijećnici konačno dogovorili, s 31 glasom „za“ da glasamo javno za gradonačelnika, oni bi sada reagirali – ističe Marić.

Kaže da će sačekati ukoliko bude bilo odluke OHR-a, te da smatra kako oni ne bi trebali reagirati, već pustiti vijećnike da završe s izborom gradonačelnika.

– Mislim da bi nas trebali pustiti da u srijedu završimo posao. Samo ukoliko se ovo oduži u nedogled, onda bi evenatualno OHR trebao reagirati. Ako bude njihove reakcije do srijede, odnosno nametanja neke odluke, Klub Koalicije za Mostar će razmisliti o budućim koracima u Gradskom vijeću i hoće li uopće nazočiti sjednicama – poručuje Marić./HMS/