ISTINA KOJA “OTKRIVA” ISTINU: Smijenjen šef SOA-e Zagreb Tomislav Renić

0
374

Novi ravnatelj SOA-e Daniel Markić smijemio je Tomislava Renića, načelnika Centra SOA-e Zagreb. Službeno, povukao ga je u ravnateljstvo Agencije i imenovao savjetnikom. A znamo da su savjetnici uvijek ranžirni kolodvor za većinu dužnosnika.

Iako se u medijima kalkuliralo da je Renić smijenjen zbog afere s provalom u stan predsjednika Uprave Ine Zoltána Áldotta i krađom dokumenata agencije Grizli kominikacije, smjena Renića i imenovanje njegova nasljednika (podaci poznati redakciji) dogodila se prije navedenih događaja pa to ne može biti povezano.

Renić je na čelu Centra SOA-e Zagreb bio desetak godina i na tu dužnost imenovan je dok je ravnatelj tajne službe bio Tomislav Karamarko, današnji predsjednik HDZ-a.

Mediji željini senzacija, i političkih spekulacija, i u tome su vidjeli zavjeru i produbljivanje sukoba između premijera Tihomira Oreškovića i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Nakon Karamarka Renića je na dužnosti šefa centra SOA-e Zagreb naslijedio Josip Buljević, i nije ga mijenjao, kao što ga četiri godine nije micao ni donedavni SDP-ov šef tajne službe Dragan Lozančić.

No, nakon deset godina na bilo kojoj načelničkoj dužnosti smjena je logična. No, kako je riječ o tajnoj službi spekulacije su uvijek moguće.

Tomislava Renića, porijeklom iz Renića kraj Tomislavgrada, suradnici smatraju vrhunskim profesionalcem i ne treba ga brkati sa Željkom Renićem  iz sigurnosnog sustava RH (nedavno smijenjeni ravnatelj UPPSa – Ured za posebne poslove sigurnosti) koji je također iz Renića, a za kojega svi govore da je karijeru gradio isključivo po SDP-ovskoj udbaškoj liniji.

M.Marković/Foto:fah

bpz.ba