Izetbegović: Izborni zakon nismo mogli promijeniti 14 godina, nećemo ga izmijeniti ni za 14 dana

0
276

Većina je definirana odavno. Problem imamo s inzistiranjem HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona.”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, boravi u Tuzli, gdje Općinska organizacija te stranke obilježava 29. godišnjicu postojanja. Prije sastanka s predsjedništvom KO SDA TK i svečane akademije, Izetbegović je u razgovoru s novinarima prokomentirao sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je postignut sa SNSD-om.

On je za „Avaz“ prokomentirao i Dodikovu konstataciju da mandat OHR-a prestaje onog trenutka kada BiH stekne kandidatski status u EU.

Izborni zakon je Demokratsko “Najače” oružje Bošnjacima “a predati oružje bez krvi Povjest ne poznaje.(Tonko-?)Poslušaj “šta Jašar kaže”ovdje se koplja “svjesti lome”

MOŽE LI LIDER DF “MINIRATI” SPORAZUM Komšić Izetbegoviću nepotreban za formiranje vlasti! “kad prebacuješ lopticu”na nešto drugo

– Mandat OHR-a prestaje kada bude ispunjen tzv. uvjet 5 plus 2 i to nije bila tema sporazuma. Mi u BiH o tome nećemo odlučivati. O tome će odlučivati PIC, odnosno međunarodna zajednica, a mi smo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane jedna stabilna zemlja kojoj više neće trebati OHR, odnosno visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU. Kada će to biti, nećemo odlučivati mi, već, kako sam rekao, međunarodna zajednica – kazao je on.

https://www.youtube.com/watch?v=oV9tdGyZTno

Rok od mjesec za formiranje vlasti je prekratak, ali očekuje da će taj posao biti okončan za mjesec ili dva. Također, u narednim godinama BiH će imati usporeniji put ka članstvu u NATO-u.

– Suradnja sa NATO-om nastavit će se u definiranom okviru. Dakle, nema nazad. To kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u sljedeće tri godine, ali bitno je zadržati trend, zadržati okvir definiran ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Ustavom BiH. MAP je aktiviran prije devet godina i sada je na nama da vidimo kojom ćemo brzinom slati programe. Ja nisam optimista da će se puno toga uraditi u narednim godinama – istakao je Izetbegović.

Probosanske snage, kako ih je okarakterizirao, SDA, SBB i DF u budućem Vijeću ministara dobit će resore vanjskih poslova, obrane i sigurnosti te četiri zamjenička mjesta. Izetbegović je najavio i formiranje Vlade FBiH.

– Većina je definirana odavno. Problem imamo s inzistiranjem HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona. Nismo ga mogli promijeniti 14 godina, nećemo ga moći izmijeniti ni za 14 dana. Imamo taj tvrdi stav koji se treba promijeniti i taj problem pokušati riješiti do Nove godine – zaključio je Bakir Izetbegovic.